Menys excuses per la manca de finançament de Catalunya, menys triomfalismes i més autocrítica. Aquest ha estat l'anàlisi del cap de l'oposició, Salvador Illa, del discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es va emetre el vespre de Sant Esteve. Ho ha fet des de Cervera, capital de la Segarra, que ha visitat aquest dimecres, i assenyalant el 2024, que està a punt de començar, com l'any en què Catalunya "ha de recuperar l'excel·lència" a través de "l'esperit de servei". "Hem de tornar a excel·lir en educació, no ens mereixem els resultats de les darreres proves PISA, en infraestructures per garantir el subministrament d'aigua i d'energia", ha assenyalat el líder del PSC, que ha reclamat al seu torn "un Govern que governi i que estigui a l'altura del que el país necessiti".

"A Catalunya li convé un Govern que treballi per les prioritats reals de la ciutadania i sense excuses", ha insistit Salvador Illa, fent referència al discurs d'aquest Sant Esteve, on Aragonès va situar el finançament singular per a Catalunya com a prioritat per l'any vinent. Per això mateix, Illa ha defensat que cal un finançament just per al país, però alhora aquest no es pot utilitzar com a excusa per no "haver fet la feina que li correspon en educació, aigua i energies renovables". El cap de l'oposició ha reclamat a Aragonès per tot plegat que Catalunya necessita un Govern que "faci autocrítica i que reconegui els errors", deixant enrere els discursos triomfalistes que, segons ell, no es corresponen amb la realitat del país: "El balanç dels darrers deu anys està molt per sota del que Catalunya pot aconseguir", ha resumit Salvador Illa des de Cervera. 

Els pressupostos, lluny

Preguntat Illa per la negociació dels pressupostos de cara a l'any vinent (el Govern ha obert converses amb el PSC, Junts, CUP i comuns, però entre aquestes formacions hi ha incompatibilitat que allunyen ara per ara l'acord), el líder del PSC ha assegurat que el partit està recollint propostes de cara a una "eventual negociació" pels comptes del 2024 que, assegura, encara no ha començat, ja que no s'han complert els acords del 2023. "No poso en dubte la credibilitat del president Aragonès, però si no es compleixen els acords del 2023 no hi haurà acord per al 2024", ha dit Illa. Per això, ha assegurat que les converses es troben en una "fase prèvia" a posar propostes concretes sobre la taula.