El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha preguntat si l'independentisme "vol fer servir" el CatalanGate com "un instrument de pressió per al govern espanyol o per provocar una dimissió o un cessament". "Algú té ganes de desestabilitzar l'executiu?", s'ha qüestionat. El dirigent socialista creu que si es prenen seriosament les informacions sobre l'espionatge "el que s'ha de fer és esclarir què ha passat". Per això, Illa ha defensat que la Moncloa "fa el que ha de fer": "Ha obert canals per poder esbrinar què ha passat". I ha reiterat que dona "tota la credibilitat a què s'ha actuat dins de l'estat de dret". També ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez "té fortalesa per poder arribar a finals de la legislatura" i que això "és el que convé".

Citizen Lab investiga si hi ha 150 persones més afectades per l'espionatge amb el 'software' Pegasus, segons publica aquest dissabte el diari El Confidencial. En concret, el rotatiu apunta que els 65 espiats inicials estarien col·laborant amb la plataforma vinculada a la Universitat de Toronto per aclarir si, a través de l'accés als seus dispositius, es va espiar també a part dels seus contactes. Entre els nous possibles afectats hi hauria periodistes de mitjans de comunicació catalans i estatals, segons el rotatiu. De confirmar-se, es tractaria d'una segona fase de l'espionatge amb afectats fora de la primera línia política.

 

Crítiques a ERC

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va criticar aquest divendres que ERC votés en contra del decret anticrisi, aquest dijous al Congrés. En la seva intervenció en un acte de la Fundació Campalans, aquest divendres, el cap de l'oposició va acusar els partits que s'anomenen "molt d'esquerres" però voten 'no' al paquet de mesures per pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna: "Què té això d'esquerres, senyors Aragonès i Rufián?", va preguntar dirigint-se al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián. Illa va estendre les crítiques cap al PP: "Què té això de polítiques d'estat?". 

El ple del Congrés dels Diputats va convalidar dijous per 176 vots a favor, 172 en contra i una abstenció el decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna, que inclou la rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant. L'executiu espanyol va aconseguir el suport del PDeCAT, Més País, Compromís, i Bildu, que amb el seu 'sí' va decantar la balança i va impedir que caigués la mesura en un moment clau de la legislatura. ERC, Junts i la CUP van votar en contra del decret per la manca d'assumpció de responsabilitats per part de l'executiu espanyol sobre el CatalanGate. L'executiu espanyol va expressar la seva satisfacció pel resultat d'una votació que posa punt i final a hores de contactes frenètics que l'han portat a obrir la tramitació del decret com a projecte de llei, de manera que els grups hi podran introduir esmenes.