El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha assegurat que la majoria independentista a la Cambra catalana "s'ha trencat en un moment en què es necessitava estabilitat", i ha recordat que el seu partit no tenia confiança en aquesta fórmula des de l'inici de la legislatura.

En una entrevista publicada al diari Ara aquest dissabte, Illa ha qüestionat la força dels partits independentistes al Parlament després dels últims capítols de desavinences entre ERC, JxCat i la CUP. En ser preguntat per la majoria independentista, Illa ha respost:  "De veritat encara hi ha majoria independentista al Parlament?". Ha manifestat la seva sorpresa sobre que la majoria del 52% "hagi durat tan poc i en sis mesos ja s'hagi evidenciat les febleses internes del Govern i de la majoria parlamentària".

Menys suport a la societat catalana

El líder del PSC ha assegurat que que els partidaris de la independència "tenen cada cop menys suport dins la societat catalana" i defensa la necessitat que els diferents partits "treballin junts" per avançar en la recuperació postpandèmia. 

En aquesta línia, ha lamentat que els partits del Govern optessin per tirar endavant els pressupostos sense el suport del PSC. "Legítimament, van creure que no era necessari parlar amb el primer partit de Parlament; jo crec que va ser un error, perquè hauria sigut millor tenir uns pressupostos de suport ampli", ha defensat.

Illa ha recordat que les prioritats del seu 'Govern alternatiu' passen per reactivar l'economia, "generar prosperitat per a tots, sense deixar ningú enrere", millorar l'autogovern a Catalunya i el finançament autonòmic, així com la seguretat als carrers.

Illa també s'ha manifestat sobre la situació dels líders independentistes a l'estranger, i ha afegit que el seu partit defensa que es respectin i acatin "totes les decisions judicials", com assegura que ha fet sempre.

Qüestió lingüística

Illa ha assegurat que el PSC es posiciona "en la defensa del català com a centre de gravetat i llengua vehicular a l'escola". "Ara bé, no es pot arribar a un acord sobre la base d'incomplir resolucions judicials", ha afegit.

Segons Illa, cursar una assignatura més en castellà a les escoles no posa en risc que el català sigui la llengua vehicular, el líder de l'oposició a Catalunya avala que els jutges decideixin quin idioma es parla a l'escola "si la feina no s'ha fet abans". 

Ha fet referència a la proposta que va fer el conseller Bargalló, i defensa que es situa en la línia del que pensa el PSC, "alguns ho van voler boicotejar perquè hi ha persones que pensen que defensar el català vol dir atacar el castellà", ha puntualitzat. "Cal introduir serenor i apartar del focus els centres escolars, cosa que lamento que no s'hagi fet amb l'exemple de Canet de Mar", ha conclòs Illa. 

Imatge principal: El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Europa Press