El primer discurs de Sant Jordi de Salvador Illa com a president de la Generalitat ha volgut subratllar els valors de diàleg, entesa, pau, convivència i fraternitat enfront de la intolerància. Illa s'ha referit als avenços aconseguits pel català a les institucions europees i ha reiterat l'exigència d'un alto el foc davant de les "tragèdies del poble palestí i ucraïnès", a més d'evocar el legat del Papa Francesc.
El president ha pronunciat el seu discurs davant de la font de Sant Jordi del pati Gòtic del palau de la Generalitat. Al seu darrere hi havia una senyera amb el crespó negre per la mort del Papa Francesc. De fet, la mort del Sant Pare ha estat un dels primers punts que ha abordat, per recordar les mostres de condol que ha provocat arran del "lideratge moral que va exercir més enllà de les creences religioses". "El seu llegat és immens, ens recorda el compromís ineludible de situar les persones més vulnerables i la cura del planeta al centre, la solidaritat amb persones i la responsabilitat amb el medi ambient. Tots dos, valors universals", ha argumentat.
Minories
Illa ha subratllat que també aquesta Diada apareix carregada de valors universals; que la llegenda de Sant Jordi i el drac, recorda el compromís de lluita contra desigualtats socials i que Sant Jordi màrtir, malgrat les ordres de l'emperador Dioclecià es va negar a perseguir els cristians al segle IV. "Hi trobem, doncs, una lliçó d'humanitat avui tan necessari de recordar a tantes regions del món on les minories pateixen la intolerància", ha reblat.
El president ha assegurat que cada 23 d'abril Catalunya mostra al món la seva millor versió, cívica, dinàmica i alegre, tot afirmant la voluntat de ser i conviure; ha subratllat que enguany aquesta festivitat arriba en un moment de profund canvi geopolític i que Catalunya fa front a aquesta situació en un "bon moment", en què l'economia creix a bon ritme i hi ha vitalitat social i dinamisme cultural, per la qual cosa el país està reforçant les seves fortaleses, els sectors productius, i l'escut social per afrontar amb garanties qualsevol escenari d'incertesa.
Pau i convivència
En aquest punt, ha volgut fer valdre les raons per les quals sentir orgull de celebrar aquesta Diada, i ha destacat la història en comú que representa Sant Jordi, patró de Catalunya d'ençà del segle XV, quan ja se celebraven fires de roses a Barcelona. "Perquè compartim el mateix desig de pau i convivència, per això seguirem defensant aquests valors enfront dels discursos d'odi i els qui volen generar confrontació", ha assegurat, per recordar tot seguit que aquesta festivitat se celebra a molts països des de Palestina a Etiòpia, per la qual cosa ha instat a no oblidar "el patiment que encara avui es viu a Gaza i a tantes ciutats ucraïneses".
"Perquè formem part d'Europa i per això seguirem defensant-la amb fermesa com a espai de progrés, convivència i llibertat", ha afegit, a més de subratllar que Europa gaudeix de la democràcia, i per això se seguirà exercint a les institucions i al dia a dia.
Català
Illa s'ha referit en aquest punt a la llengua, per assegurar que "compartim la nostra llengua, el català, i alhora compartim amb altres llengües d'arreu món". En aquest punt, ha destacat els avenços en el reconeixement del català a les institucions europees i ha assegurat que el Govern seguirà fomentant el seu ús a tots els àmbits socials.
El president no ha oblidat al seu discurs la seva habitual referència a la "prosperitat compartida" i a un futur que ha assegurat que Catalunya vol viure amb optimisme i esperança. "Tot això és Sant Jordi i encarna la senzillesa de la rosa i el llibre", ha sintetitzat.
"Per això diem que Sant Jordi és tothom, i per això enguany és tan important que ho projectem més enllà de les nostres fronteres, perquè el món necessita un missatge d'optimisme i de fraternitat", ha assegurat.
Gest revolucionari
Enfront d'aquests valors ha situat aquells que es vanaglorien de la força dels diners, en referència implícita al discurs que abandera el president d'Estats Units, Donald Trump. "Nosaltres en vanagloriem de regalar roses, perquè no hi ha un gest més revolucionari contra odi que regalar una rosa a qui estimem i també a qui pensa diferent que nosaltres. Potser alguns es vanaglorien d'atacar les ciències, la universitat i l'art; nosaltres ens vanagloriem de regalar llibres", ha assegurat Illa que ha emfatitzat que regalar un llibre és un sí a la creativitat, als valors humans, a la democràcia i la convivència, a la diversitat, a l'educació, al català, a la cultura, a Catalunya i a Europa.
"Sant Jordi és sinònim d'entesa i diàleg entre persones, vinguem d'on vinguem, sentim com sentim. I sí a la fraternitat, que des de Catalunya enviem a Aragó i tants municipis de València, com Paiporta o Alcoi, d'on també Sant Jordi és el patró", ha reblat Illa que ha animat a regalar roses i llibres i a mirar el futur amb esperança i generositat.