El primer secretari del Partit Socialista dels Catalans, Salvador Illa, ha carregat contra Esquerra Republicana per no ser bons feministes, sota el seu parer. Illa ha atacat els republicans per haver rebutjat al Congrés dels Diputats la tramitació de la llei dels socialistes per prohibir el proxenetisme. ERC ha votat en contra d'abolir la prostitució perquè és una solució "demagògica", ja que el PSOE "ha presentat la llei sense consultar a les dones que es prostitueixen" i les mesures que volen emprendre "augmenta la vulnerabilitat de les prostitutes". Sobre això, Illa ha aprofitat per criticar la posició dels republicans i ha assegurat: "A ERC sembla que li passa alguna cosa amb el feminisme". A més, els ha exigit "menys retòrica i més fets" i ha reclamat el "compromís" d'ERC amb l'abolicionisme

El Congrés debatrà la proposició de llei per prohibir el proxenetisme "en totes les seves formes". Unides Podem va votar a favor de la seva tramitació, junt amb el PSOE, però dividit, ja que els comuns s'hi van desmarcar i van votar-hi en contra. També el PP hi va votar a favor. En canvi, ERC, Ciutadans, Junts per Catalunya i la CUP s'hi van oposar. Pel que fa al Partit Nacionalista Basc i EH Bildu, van rebutjar el contingut de la proposta però es van abstenir en la tramitació per permetre el debat de la norma. El discurs que més va córrer per les xarxes socials va ser el de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que va acusar el PSOE de "legislar des de la moral" i també va ser molt crítica amb l'argumentari que exposava el document de la proposició de llei. 

La proposta antiprostitució

La proposta en qüestió recull la modificació de l'article 187 del Codi Penal perquè "castigui de forma general el proxenetisme, sense exigir relació d'explotació". Aquest canvi implica un càstig de presó d'entre 3 i 6 anys i una multa de 18 a 24 mesos a qui, usant la violència, la intimidació, o abusant d'una situació de superioritat, de necessitat, de vulnerabilitat, determini a una persona que exerceixi la prostitució. Aquesta proposició de llei també recupera la terceria locativa que pena a aquells que, amb ànim de lucre i de manera habitual, cedeixin béns immobles o locals per a afavorir l'exercici de la prostitució. És a dir, es perseguiria als amos dels clubs, locals i pisos on les dones exerceixen aquesta pràctica.

A més, es multarà als clients de la prostitució. Segons recull el text en la seva exposició de motius, "les persones que recorren a les dones en situació de prostitució participen directament de l'entramat que sosté aquesta greu vulneració dels drets humans". "Aquestes persones representen la condició de possibilitat perquè es produeixi la prostitució", ha explicat el PSOE, que proposa un "retret penal" per a aquestes persones: una multa de 12 a 24 mesos, que s'eleva a presó d'1 a 3 anys i multa de 24 a 48 mesos si la persona que presta l'acte sexual és menor.