El president del grup parlamentari socialista, Salvador Illa, ha afirmat aquest dissabte que està "permanentment a disposició per construir i liderar una alternativa" que el converteixi en president de la Generalitat.

"Ahir vam assistir a una investidura fallida i, el que vull deixar clar, és que hi ha alternativa per no haver de repetir un fracàs", ha dit Illa que sosté que les intervencions al ple van evidenciar que la fórmula de Govern liderada per Pere Aragonès "solidesa, solidesa, no pot proporcionar".

El líder del PSC sosté que "no fa falta repetir un fracàs que ens ha portat a deu anys de decadència, empobrint Catalunya i desprestigiant les nostres institucions". Amb tot, Illa reitera l'exclusió de Vox de qualsevol negociació.

"Ostatge dels antisistema"

Illa va retreure aquest divendres a Aragonès que sigui "ostatge" dels antisistema i va considerar que s'havia cenyit a reproduir el programa de la CUP. En el seu discurs al ple d'investidura, Illa va qualificar el pla de Govern d'Aragonès de "decebedor" i el va considerar com una "esmena a la totalitat" de les presidències de Carles Puigdemont i de Quim Torra. Illa va assegurar que treballarà per "un projecte de govern alternatiu" i es va oferir a fer costat Aragonès per fer un pacte per la salut i per impulsar la taula de diàleg amb l'Estat. En canvi, va criticar que es comprometi a una qüestió de confiança en dos anys i ho va considerar un "tret al peu".

Illa va afirmar que el moment actual és "greu, complex i difícil" i va preguntar a Aragonès què ha de passar perquè el Govern centri les energies a fer front al virus i recuperar l'economia. I és que, segons el dirigent socialista, l'executiu "no està en el que ha d'estar". I va posar com a exemple que el Govern "no ha donat suport" als Mossos sinó que ha fet costat als "antisistema".

Salvador Illa pleno investidura Sergi Alcàzar

Salvador Illa durant la seva intervenció a la sessió d'investidura d'aquest divendres / Sergi Alcàzar

"La paperera de la història"

"Està segur que per afrontar la situació el millor soci és la CUP? Els antisistema són els millors per l'estabilitat i cal obrir un nou temps?", va preguntar Illa dirigint-se a Aragonès. I va considerar que suposa "degradar" la institució que hagi bescanviat el seu suport a una qüestió de confiança a la meitat del mandat. En aquest context, Illa li va recordar que la CUP va llançar Artur Mas a "la paperera de la història".

Illa va demanar al candidat d'ERC que, si acaba sent president de la Generalitat, tingui "seny, serietat, tenacitat, calma, prudència i altura de mires". I és que, segons el dirigent socialista, Catalunya necessita "estabilitat, bon Govern i capacitat d'arribar a consensos" i la proposta d'Aragonès no garanteix cap de les tres qüestions.

 

Foto principal: Salvador Illa en una atenció als mitjans aquest dissabte a Girona / ACN