Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha vinculat l'aprovació dels pressupostos de l'estat espanyol amb els de Catalunya.  Així ho ha indicat la portaveu dels republicans, Raquel Sans, en una entrevista amb EFE, on ha remarcat que els dos pressupostos van "en paral·lel" i que els catalans "no entendrien" que s'aprovessin els comptes generals, però, a canvi, no prosperessin els de la Generalitat per al 2024.

"La negociació pressupostària a l'Estat i a Catalunya són dues qüestions que han d'anar en paral·lel i tots hem de ser responsables", ha subratllat Sans. Així doncs, els republicans lliguen explícitament les negociacions i possible aprovació d'ambdós projectes pressupostaris tant al Parlament com al Congrés. Per Sans, "costaria entendre que hi hagués pressupostos de l'Estat i, en canvi, no n'hi hagués a Catalunya i ens poséssim exquisits. Als catalans els costaria molt d'entendre que les forces polítiques que han designat majoritàriament siguin capaces de donar suport als pressupostos generals i, en canvi, no siguem capaços de trobar els suports necessaris per aprovar els pressupostos del seu dia a dia". 

La dirigent republicana ja ha avançat que no serà una negociació fàcil: "Tothom haurà de fer renúncies". A més, ha recordat que el Govern ha iniciat fa setmanes les reunions amb PSC-Units, Junts, comuns i CUP amb "màxima voluntat de mà estesa i entesa", sabedor, a més, que la seva minoria parlamentària l'obligarà novament a crear ponts per confeccionar aquests comptes. Sans ha reconegut que el projecte pressupostari d'ERC no pot tirar endavant sense negociacions amb altres forces: "Tenint en compte l'aritmètica parlamentària, som conscients que aquests no seran els pressupostos d'ERC, perquè tenim 33 diputats. Com tampoc no ho seran del PSC, ni de Junts ni dels comuns. Tothom haurà de fer renúncies i equilibris, com quan nosaltres donem suport als pressupostos generals". 

L'escull del Hard Rock 

Partint de la base que els republicans assumeixen les dificultats d'aquesta negociació, Sans ha destacat el cas del macrocomplex d'oci Hard Rock. Concretament, el fet que aquest va ser un dels requisits que els socialistes van posar per votar favorablement els comptes el 2023 i que els comuns ara situen com a línia vermella, exigint que el Govern descarti aquest projecte. Sans ha recordat que "ni l'any passat ni en aquest hi havia cap partida pressupostària destinada al Hard Rock". Per extensió, als republicans els "costa entendre" que si l'any passat aquest va ser un requisit del PSC i llavors als comuns els va semblar "vàlid" i "no van tenir problema" a donar suport als pressupostos, ara s'hagi convertit en un escull insalvable per als de Jéssica Albiach. A més, ha remarcat que el Hard Rock "no és el model d'ERC". 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!