El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha acusat el Govern d'actuar com "una camisa de força" que no permet que Catalunya exploti el seu potencial. És el balanç que ha fet el dirigent dels socialistes catalans a les portes de l'aniversari de les eleccions del 14-F. En un podcast del partit, demanat per quines qüestions posarà el PSC sobre la taula, Illa ha assenyalat l'ampliació de l'Aeroport del Prat entre els pilars de la legislatura. També ha mencionat la millora de l'autogovern i un finançament "just" com a objectius. El primer secretari de PSC ho ha reblat, tot assegurant que si hagués de canviar una sola prioritat de l'executiu de Pere Aragonès seria que tingués "un plantejament inclusiu per a tots els catalans". 

Al podcast del seu propi partit, Illa ha explicat com va viure la campanya electoral del 14-F i la nit electoral, en què el PSC va vèncer en nombre de vots les eleccions, però va empatar en nombre d'escons amb ERC. En aquest sentit, ha fet referència a la formació del govern del president Aragonès, tot indicant que el govern de coalició entre republicans i Junts "va néixer de forma forçada" i "amb un horitzó de dos anys" a causa de la qüestió de confiança pactada amb la CUP. "Ni dos anys ha durat", ha etzibat l'exalcalde de la Roca del Vallès. Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos, que el Govern ha aprovat amb el suport d'En Comú Podem, el dirigent socialista ha afirmat que ha estat "la primera prova de foc real que ha portat a un trencament de la majoria de la investidura".

Illa aposta per la mà estesa

D'altra banda, Salvador Illa ha reivindicat el paper d'oposició constructiva i ha declarat que, com a cap de l'oposició, ha afavorit l'obertura d'"un temps nou a Catalunya". En aquesta línia, ha subratllat el rol d'alternativa que ha construït el PSC "amb mà estesa" al Govern perquè Catalunya "avanci i no perdi oportunitats". Finalment, el primer secretari dels socialistes catalans ha demanat a Aragonès que ampliï el diàleg Catalunya endins.

Taula de diàleg i reforma laboral

Amb tot, sobre la taula de diàleg entre la Moncloa i el Govern, Illa ha assegurat que funciona, però que, "si no es complementa amb un diàleg entre catalans, el diàleg queda coix", i per això ha reclamat de nou a Aragonès que lideri i estructuri un diàleg entre els partits representats al Parlament. Finalment, respecte a l'aprovació de la nova llei de reforma laboral, ha acusat el PP de "no haver tingut un mínim de sentit d'Estat" en aquest assumpte. I ha carregat contra ERC per "haver fallat en un moment transcendental" i ha acusat el partit republicà de "jugar amb l'estabilitat política a Espanya".