Salvador Illa es mostra satisfet davant l’acord al qual han arribat els mateixos quatre partits que van signar al març l'entesa per la defensa del català davant la sentència del 25% de castellà a les aules. Amb tot, es continua desmarcant d’ERC, Junts i comuns, perquè defensa que la sentència s’ha de complir i ha lamentat que l’acord, molt similar al primer, hagi trigat dos mesos a materialitzar-se. En una entrevista al programa Aquí Cuní de la Ser Catalunya, el cap de l’oposició ha identificat el que, segons ell, ha provocat aquest retard. “Hi ha formacions per les quals aquest no és un tema senzill i han hagut de fer debats intensos. El problema és que estem massa pendents de les associacions i de les entitats”, ha reflexionat Illa, remarcant que aquestes compten amb el seu respecte i “se les ha d’escoltar”, però que no són elles les que han de prendre les decisions sinó els grups polítics: “No hem d’estar tan pendents del que diuen, jo no necessito l’aval de cap associació per prendre una decisió, tot i que ens hem reunit i les hem escoltat”, ha insistit el líder del PSC, assenyalant Junts, que es va despenjar del primer acord després que les entitats per la llengua s’hi mostressin en contra.

En la mateixa línia, Illa ha defensat que el seu partit ha fet “un esforç extraordinari per la matèria de la qual es tractava, plena de simbolisme i molt important per a Catalunya” i que per això han decidit tornar a participar en l’acord després de la revisió, ja que “manté el que havíem dit al març”. Per tot plegat, ha recordat que quan hi ha un acord mai s’està 100% satisfet i que, en el seu cas, la concessió rau en el terme curricular: “Jo hauria preferit que el castellà fos llengua vehicular, ja que no només s’ha d’aprendre sinó que també ha de servir per aprendre”, cosa que, diu, comparteix la majoria de Catalunya. “Ara, han de ser els centres, en atenció a la seva realitat sociolingüística els que fixin la presència de cadascuna de les llengües”. 

Sumar-hi el PP 

Tot i que la resta de partits de l’entesa defensen que aquesta llei servirà per no haver de complir la sentència del 25% de castellà del TSJC, el PSC creu tot el contrari. “Els socialistes no hem donat suport a una llei contra la sentència, sinó que aquesta permet complir-la. El nostre ànim no ha estat esquivar-la, ja que les resolucions s’han de complir, agradin o no agradin”. Així el seu objectiu ha estat “refer el consens lingüístic, que implica garantir que el català segueixi sent el centre de gravetat i que el castellà és una llengua d’aprenentatge”. 

El cap de l’oposició també s’ha referit al pretès bloqueig de les tres dretes a aquesta llei al Parlament, assegurant que si bé estan en el seu dret de fer-ho, “els motius que al·leguen són totalment equivocats”, ja que el Consell de Garanties Estatutàries no serveix per “bloquejar les lleis”, com volen fer Vox, PP i Ciutadans, sinó garantir que s’adeqüen a l’Estatut. En aquest sentit, ha assegurat que desitja que partits que s’han posicionat radicalment en contra de la llei, en referència al PP, es plantegessin sumar-se al pacte: “Fa uns anys els populars eren als pactes pel català, això no els farà menys espanyols”, ha defensat.