Unidos Podemos demana a Esquerra i CDC que donin suport a Xavier Domènech perquè sigui el president del Congrés. La confluència liderada per Pablo Iglesias juga amb l’incentiu que la cambra baixa sigui presidida per un català per aconseguir el vot de republicans i convergents.

Però, a banda, Unidos Podemos també projectaria la suma d’una majoria “de canvi”, alternativa al PP. I aquest és el missatge que, mitjançant la via catalana, Iglesias vol enviar al PSOE.

Dimarts, constitució de les Corts

Quan només falten dos dies perquè es constitueixin les Corts, encara no està clar que el Partit Popular pugui tenir la majoria per tal que l’actual president en funcions, Mariano Rajoy, superi la investidura.

Una de les possibles dates per al debat són el 2 i 3 d’agost. Amb aquest horitzó, l’equip negociador del PP ha enviat un document amb un paquet de reformes que serien els punts bàsics per negociar un acord de govern.  

De moment, Ciutadans ha promès abstenir-se en una segona ronda de votació si Rajoy no aconsegueix la majoria qualificada en primera ronda. Però el PP intentarà forçar que els d’Albert Rivera hi votin a favor. A canvi, els populars podrien oferir la presidència del Congrés a Ciutadans i, fins i tot, es rumoreja que el candidat taronja a ocupar el càrrec seria el diputat Ignacio Prendes.

L’alternativa d’esquerres i catalana

Pel que fa al PSOE, l’equip de Pedro Sánchez segueix descartant la gran coalició i votar a favor o abstenir-se en la investidura de Rajoy.

Tampoc s’ha pronunciat sobre un possible govern d’esquerres amb Unidos Podemos. És en aquest punt que té sentit l’oferta dels podemites de proposar al català Xavier Domènech, diputat d’En Comú Podem, per a la presidència del Congrés.

La suma d’Unidos Podemos, ERC, CDC i PSOE per aconseguir que la presidència del Congrés sigui d’esquerres i catalana podria ser el germen de futures enteses. Com a mínim, aquesta és la intenció dels podemites.   

Què diu Domènech?

Xavier Domènech ha publicat un comunicat a Facebook on afirma que hi ha un acord entre PP i Ciutadans per aconseguir la presidència i una majoria de dretes a la Mesa. “Davant un sistema polític que fa massa anys que està tancat en si mateix”, Domènech reivindica l’aposta per a la presidència del Congrés com a clau per inaugurar un nou cicle polític.

"Implicaria l’apertura de mil diàlegs i camins que fins ara estan tancats”, ha argumentat.

Colau celebra la proposta...

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat de les primeres a celebrar la proposta. 

... i Rufián ja ha dit la seva