Les dues parts tracten públicament de normalitzar i minimitzar les seves diferències, però cada cop són més evidents i notòries. I en àmbits molt diversos. Des de les protestes contra Hasél fins a la regulació dels preus del lloguer. El govern espanyol de coalició avança com pot. Malgrat tot, el vicepresident segon Pablo Iglesias defensa que les coses estan sortint prou bé. Ara bé, el líder de Podemos també admet que "potser arriba un moment que hem de fer una reflexió i diu 'fins aquí hem arribat'".

El dirigent morat ha concedit una entrevista al canal Furor TV de la plataforma Twich, on ha estat preguntat per les tensions al govern central. “Quan assumeixes que formaràs part d’un govern amb el PSOE, saps que no serà un camí de roses”, ha admès el vicepresident segon del govern espanyol. En aquest sentit, ha afegit: “Hi haurà coses que fem malament, i potser arriba un moment que hem de fer una reflexió i dir fins aquí hem arribat, però de moment crec que estem aconseguint molt”.

Iglesias ha tret ferro a la seva relació amb el president Pedro Sánchez, tot i que és “bona i cordial”, perquè “allò fonamental és la correlació de forces i que hi ha un acord de govern”. Justament perquè hi ha aquest acord de govern són tan “caparruts”. I ha insistit en aquesta idea: “La relació es fonamenta en allò que hem firmat. Nosaltres no estem al govern perquè el PSOE estigui encantat, sinó perquè ens ho hem guanyat amb tres milions de vots”.

El líder de Podemos també s’ha referit a una de les tensions, la que provoca la llei trans, que enfronta la ministra Irene Montero i la vicepresidenta Carmen Calvo. I ha estat clar i nítid: “Ha de sortir perquè és un compromís. En aquest país s’ha fet molt mal a les persones trans. És un compromís signat. Costarà, perquè hi haurà resistències, però ho tirarem endavant”.

L’altre ministre amb qui hi ha fortes discrepàncies és amb José Luis Ábalos per la llei d’habitatge. Paradoxalment, però, Pablo Iglesias s’ha desfet en elogis, assegurant que “és la persona del PSOE del govern a qui ha agafat més carinyo, malgrat les diferències polítiques”. L’ha descrit com a “bona gent” i un “paio honest”.

Reunió fallida

Una cosa és el que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias hagin volgut expressar públicament: que les discrepàncies són normals i que el balanç de la coalició és satisfactori. Una altra de ben diferent, però, és el que passa dins dels despatxos. Ara el principal punt de fricció és l'acord incomplert per a la regulació dels lloguers (contemplat tant al programa de govern com a l'acord de pressupostos), incomplert per la reticència dels socialistes. Ahir va produir-se una nova reunió, que no va servir per a gaire, segons denuncien fonts d'Unidas Podemos. Aquestes fonts van lamentar i criticar l'immobilisme del PSOE.