Semblava que Mariano Rajoy no respondria a les interpel·lacions de Podemos sobre el referèndum, en el marc del debat d'aquest dimarts sobre la moció de censura presentada per Pablo Iglesias. Però s'ha hagut d'esperar al cara a cara entre els dos líders perquè aflorés la tensió i les diferències quant al concepte de nació. Iglesias ha exigit al gallec que s'obrís a pactar amb la Generalitat un referèndum amb "garanties", alhora que Rajoy s'ha tornat que no emprés "eufemismes" per a allò que en el fons suposava "la secessió" d'una part de l'Estat.

"Digui, què en pensa vostè de la sobirania nacional? És tots els espanyols?", l'ha increpat Rajoy fins a diversos cops. Iglesias no ha sabut com encaixar aquest cop, però s'ha tornat criticant l'actitud de PP i Ciutadans. "Si Catalunya se'n va, no serà per Joan Tardà, serà per culpa de vostès i la seva crossa taronja, que estan cada cop més lluny de la majoria social catalana", ha dit. En segon lloc, ha punxat amb la possibilitat presumpta que "tots els independentistes" anessin a presó, enviés les forces de seguretat de l'Estat o suspengués l'autonomia.

A mesura que la tensió creixia, Iglesias ha instat el PSOE a frenar els "instints reaccionaris" que el govern espanyol va exhibir fa unes setmanes, quan va encetar una escalada verbal sense precedents davant l'eventual convocatòria del referèndum. Va ser llavors quan la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va parlar de "cop d'estat" i el president espanyol va equiparar les lleis de desconnexió del Parlament amb "la pitjor de les dictadures", escampant el fantasma sobre l'ús de la força per impedir l'exercici de l'autodeterminació. 

"Si vostès intenten tapar la seva corrupció amb Catalunya, apel·lant als seus pitjors instints reaccionaris, ens tindrà davant i demano al PSOE que s'hi sumi", ha dit a Rajoy. L'afirmació arriba després que fa unes setmanes el cap de l'executiu central fes una roda de premsa a Génova on només es va centrar en el sobiranisme, just quan havia esclatat l'escàndol per l'Operació Lezo i el fiscal Manuel Moix era focus de les crítiques.

No era l'única al·lusió a l'entesa amb els socialistes. El líder de Podemos ha allargat la mà al secretari general, Pedro Sánchez, per a una aliança dels dos partits –sense Ciutadans– amb què fer fora Rajoy. Fonts socialistes han lamentat que el discurs arribés després de votar en contra de Sánchez fa un any, tot i que asseguren que el partit rival "manté els seus vetos". El mateix portaveu, José Luis Ábalos, ha agraït el "to" pactista d'Iglesias, però ha considerat que la moció no havia estat prou treballada per tenir els 176 vots i això generava expectatives "falses".