El vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, ha intentat defensar-se davant la seva possible imputació, i ha denunciat avui dimecres l'existència de "poders ocults" a Espanya, que volen tornar-la al passat. Les paraules d'Iglesias s'han interpretat com una crítica al denominat deep state.

Iglesias ha afegit que la modernització d'Espanya "tindrà davant els qui sempre hi han estat en contra", que són en la seva opinió una part "molt important de la dreta" i aquests "poders ocults".

"Vull dir-los que aquest govern assumirà les tasques històriques que li han tocat, encara que només sigui, com deia un personatge de Valle Inclán a La corte de los milagros, per decòrum", ha assegurat el també ministre de Drets Socials i Agenda 2030 durant la seva intervenció en la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia Espanyola.

El vicepresident ha fet aquestes declaracions el dia que el jutge del cas Villarejo, Manuel García-Castellón, ha elevat l'exposició raonada al Tribunal Suprem perquè s'investigui Iglesias, en relació amb el cas per descobriment o revelació de secrets amb l'agreujant de gènere, danys informàtics, i acusació o denúncia falsa i/o simulació de delicte.

Iglesias, que no ha evitat referir-se explícitament a aquest assumpte, ha assenyalat que cap govern espanyol com l'actual s'ha situat davant un repte com el que suposa la gestió dels fons europeus, i ha aprofitat per demanar una regeneració empresarial. "Els fons europeus han de significar també una renovació de les elits empresarials a Espanya", ha comentat Iglesias, que ha apostat perquè "nous emprenedors" assumeixin el lideratge empresarial, amb "sectors més dinàmics capaços de generar més valor afegit".

Iglesias, que ha afegit que la corrupció té una base econòmica, ha proposat que la diversificació econòmica es concreti a generar alternatives econòmiques més enllà de Madrid, a la denominada Espanya buidada i en altres autonomies, per vertebrar el territori també en l'estructura econòmica.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat suport a Iglesias, després que el jutge del cas Villarejo, Manuel García-Castellón, hagi demanat al Tribunal Suprem que li investigui per diversos delictes, entre ells denuncia falsa, en el cas Dina.