L'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA) i l'entitat Drets creuen que l'actuació que hauria fet el govern de l'expresident espanyol Mariano Rajoy per intentar aconseguir les dades bancàries de polítics catalans hauria estat "un atac en tota regla a la sobirania andorrana". Així ho afirmen en un comunicat les dues entitats, que van interposar la querella contra l'expresident Rajoy i altres càrrecs polítics d'aquell executiu i que ara un jutjat andorrà ha admès a tràmit. El jutjat els investigarà per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d'Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de la família de Jordi Pujol en l'anomenada Operació Catalunya.

Les entitats denuncien que Rajoy i altres membres d'aquell Executiu espanyol del PP van "intimidar" al cap del govern andorrà, Antoni Martí, i altres ministres del seu govern l'any 2015. També se li atribueix a l'expresident popular i a Montoro delictes de falsedat documental per haver enviat informació falsa al FinCEN del departament del Tresor nord-americà, fet que va provocar la liquidació de la Banca Privada d'Andorra (BPA) i de la seva filial Banc de Madrid.

Tant l'IDHA com Drets també han remarcat que Rajoy va visitar Andorra per reunir-se amb el govern del Principat com a president del govern espanyol i no com a cap d'Estat -figurada reservada al Rei d'Espanya-, de manera que "no està protegit per la immunitat prevista en l'article 8 del Codi Penal andorrà, de la mateixa manera que tampoc ho estan els seus ministres i resta de càrrecs polítics implicats".

Silenci a Gènova

La notícia de la investigació andorrana a l'antiga cúpula del Partit Popular arriba al carrer Gènova amb un nou líder encapçalant el partit. Alberto Núñez Feijóo s'ha presentat com un canvi d'era per als populars, especialment després de Pablo Casado. Malgrat el màrqueting la seva resposta a la investigació de l'antiga plana major del partit és la clàssica: silenci. Des del PP s'han limitat a afirmar que no té res a comentar.

Mentre que el seu predecessor Pablo Casado va voler marcar la seva gestió insistint que trencava amb el passat de corrupció del seu partit, arribant a plantejar la venda de la seu del carrer Gènova per estar massa lligada als casos de corrupció dels populars, Feijóo torna als vells costums. Silenci administratiu davant dels escàndols judicials que col·lecciona el Partit Popular, fins i tot si afecten figures de tant nivell com l'expresident de l'Estat espanyol.