"El que està clar és que no ens podem quedar de braços plegats". La diputada de Catalunya Sí que es Pot al Parlament Marta Ribas ha afirmat a El Nacional que "l'estratègia contra l'Estat Islàmic no ha de ser només militar, però pot ser també militar". Ha supeditat aquesta possibilitat al fet que estigui "avalada internacionalment" i s'emmarqui dins d'una "estratègia integral" que es recolzi en una aposta decidida per les "converses de pau". En aquest sentit ha celebrat els avenços que s'han produït a la cimera de Viena entre aliats i enemics del president sirià Bashar al-Assad.

"L'atac de França i Rússia a Raqqa ha estat en calent", ha opinat Ribas, "i és un error".

Validació de l'ONU

Per Ribas qualsevol estratègia exterior envers l'Estat Islàmic, a més d'estar validada per la comunitat internacional, ha d'anar acompanyada d'un debat parlamentari al Congrés i estar avalada per la majoria de la Cambra. Tot i això, tem que el PP pugui valdre's de la majoria absoluta que té per prendre decisions sense consens, com ja va passar el 2003 amb la proposició d'Aznar per donar suport els Estats Units en l'atac a l'Iraq.

 

En això ha coincidit el portaveu d'Esquerra a la Comissió de Defensa al Congrés, Joan Tardà, que ha lamentat a El Nacional que el Govern espanyol "està menyspreant el Congrés", plantejant-se alternatives sense recórrer a la Comissió Permanent, "que permet debatre temes ordinaris i extraordinaris mentre les Corts estan dissoltes".

Control d'internet

A més, Ribas ha manifestat el seu desacord amb Ciutadans, que ha proposat estudiar un control específic a internet amb tancament de comptes a xarxes socials sense autorització judicial prèvia durant un eventual estat d'excepció per qüestions de seguretat. "Qualsevol mesura en aquesta direcció és una llei mordassa 2.0 que restringeix els drets i les llibertats individuals", ha etzibat Ribas, i ha considerat que els delictes a la xarxa estan "sobrerament tipificats".

 

"El que cal és millorar l'acció dels serveis d'intel·ligència per detectar les amenaces", ha dit Joan Tardà, cosa en què està d'acord Ribas. I si una situació requerís intervenir a les xarxes socials, ha matisat, hauria de comptar "amb l'aprovació de les Corts i el vistiplau de la ciutadania". Per Ribas, en canvi, un reforç dels serveis d'intel·ligència i el càstig de la difusió de continguts perillosos d'acord amb la legislació vigent és suficient, i cap situació justifica "endurir la legislació a internet".

Ahir Jordi Xuclà, de CDC, explicava a El Nacional que veu "inevitable" exercir un major control a la xarxa per evitar la difusió de propaganda terrorista.

 

"Ofegar" l'Estat Islàmic

"L'estratègia ha de ser ben pensada i ben integrada, ha d'ofegar l'Estat Islàmic per protegir Europa i alhora donar un horitzó a la zona", ha dit Ribas, "perquè allà no hem d'oblidar que hi ha una guerra". Cal, diu, anar a les causes, que es troben en "l'imperialisme", en "errors del passat". Per això és partidària de tallar relacions de tot tipus amb els països del Golf que financin aquest grup terrorista, començant per deixar de vendre'ls armes.

 

Catalunya Sí que es Pot està a les portes de redactar un document que aprofundeixi més sobre aquestes línies generals i que concreti quina serà la postura de la formació en aquesta matèria.