En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el líder del PSC, Miquel Iceta, critica que últimament part del món sobiranista estigui reivindicant la convocatòria d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). Un referèndum que precisament la CUP ha posat sobre la taula per poder negociar la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont. En aquest sentit, creu que un RUI "no seria molt diferent" del procés participatiu que es va celebrar el 9 de novembre de 2014.

"A mi se'm fa molt difícil pensar que pel fet de canviar-li el nom a la cosa, la cosa serà molt diferent. No veig la diferència amb la consulta del 9-N. Suposo que la pregunta seria diferent i més afinada, però no li veig el perquè s'atribueixen al RUI uns efectes jurídics concrets que no pot tenir, com no els va tenir el 9-N", ha assegurat. La qüestió és que les forces independentistes consideren que aquest RUI hauria de ser vinculant i com a punt i final del procés de ruptura, cosa que no va passar amb la consulta participativa del 9-N.

El que també té clar el líder del PSC és que perquè el seu partit i part dels contraris a la independència es sentissin cridats a participar d'aquest referèndum, el que hauria de passar és "que fos legal". "La legalitat és bàsica en democràcia", considera Iceta. 

Invitació a ERC i PDC

En aquesta mateixa entrevista, Iceta convida el món independentista, els partits i aquells que creuen en les opcions sobiranistes a participar i implicar-se en la reforma de la Constitució que els socialistes impulsen. Creu que, d'entrada, ERC i el PDC, haurien de formar part de la subcomissió que es podria obrir al Congrés per debatre sobre la reforma. D'aquesta manera, segons el socialista, els independentistes podrien defensar les seves tesis sobiranistes, la possibilitat d'incloure "el dret d'autodeterminació" en la nova Constitució espanyola, o fins i tot "una Espanya que es pugui fer i desfer a cop de referèndum".

Iceta, a més, ha recordat que l'any 1977, l'aleshores diputat d'ERC Heribert Barrera "va defensar el dret a l'autodeterminació quan es feia la Constitució espanyola, i no va ser l'únic". "En democràcia, un pot proposar el que vulgui i consideri convenient, només faltaria. Per això jo els demano que participin i defensin el que considerin que han de defensar", ha afegit.