El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que no canviarà les seves idees federalistes ni deixarà de considerar Espanya una nació de nacions "per accedir a un ministeri", opció sobre la qual s'especula des que va donar pas a Salvador Illa com a candidat socialista a la Generalitat. En una entrevista aquest dissabte a Efe, el líder dels socialistes catalans ha assegurat que desconeix si el seu futur és al Consell de Ministres, tal com han apuntat els últims dies diversos mitjans, que el situen en la cartera de política Territorial, que actualment ocupa Carolina Darias.

"Això no depèn de mi. M'ho trobo cada dia als diaris i ràpidament miro si algú ho ha vist al Butlletí Oficial de l'Estat, que és on han d'aparèixer aquestes coses. Tothom sap que ara estic absolutament implicat en la campanya per fer Salvador Illa president i tothom sap que estic a disposició com sempre del meu partit, el president Pedro Sánchez també ho sap. La gent sap què puc i què no fer, i si es planteja la qüestió ja que l'abordarem", ha ironitzat Iceta. Tot i això, ha destacat que mantindria les seves conviccions federalistes.

De fet, ha reivindicat que la defensa que Catalunya és una nació encaixa amb el marc legal vigent, ja que la Constitució recull que a Espanya hi ha "nacionalitats i regions". "Si nació és sinònim d'Estat, ja que l'Estat és l'espanyol, que és el que garanteix la ciutadania i la igualtat de drets i deures. Però si nació és un sentiment d'identitat, per què no? Jo crec que Espanya és una nació de nacions, ho he defensat sempre i ho seguiré fent", ha resolt.

Sobre els indults i la taula de diàleg

Pel que fa al conflicte català, Iceta ha demanat separar la negociació política i el debat electoral de la tramitació dels indults sol·licitats per als líders independentistes condemnats pel procés. Així mateix, ha restat importància al fet que alguns dels presos facin servir el lema "ho tornarem a fer" en les seves intervencions públiques.

"Si 'ho tornarem a fer', tornarem a ser condemnats. Jo crec que moltes vegades es diu el tornarem a fer no tant pensant a tornarem a fer el mateix que ja ha fracassat de forma espectacular, sinó eque seguirem sent independentistes. I a això, cal dir-ho amb totes les lletres, hi tenen tot el dret. Ningú s'ha de veure obligat a canviar les seves idees o el seu projecte polític", ha precisat.

Tot i que que refusa opinar sobre si el Govern ha de concedir o no els indults, el líder del PSC ha concedit que "és evident que cal tancar ferides en la societat catalana", tant entre els independentistes com entre els que no ho són.

miquel iceta EFe

Imatge: EFE

En l'àmbit polític, Iceta ha reivindicat la utilitat de la taula de diàleg -fruit del pacte entre els socialistes i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez per canalitzar el conflicte català. La solució a Catalunya, opina, passa per millorar el finançament i per ampliar l'autogovern des de la cooperació i la lleialtat institucional, intensificant el protagonisme de la Generalitat en decisions compartides i evitant les "interferències" de l'Estat en les competències autonòmiques.

En la mateixa línia, considera que l'encaix territorial en el conjunt de l'Estat es millorarà quan s'estengui la cogovernança, que ja s'està practicant amb la gestió de la pandèmia de la Covid-19 i que "empodera les autonomies".