El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reaccionat a la decisió del TSJC de mantenir, per ara, les eleccions al 14 de febrer reivindicant que el seu partit ja havia anunciat "els greus dubtes jurídics sobre el que estava fent el Govern". 

En un acte al Cercle d'Economia amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, Iceta ha explicat que si el Govern i la resta de partits haguessin acceptat "l'ajornament tècnic de quatre setmanes" que ells van proposar, "segurament això no hauria passat" perquè "salvava el procés electoral i donava garanties" jurídiques.

Així doncs, Iceta no ha amagat la seva satisfacció, ja que el PSC va ser l'únic partit del Parlament contrari a l'ajornament, i ha instat a "acatar la decisió judicial" i "esperar que el tribunal resolgui de manera definitiva". Precisament, el tribunal haurà de decidir en els pròxims dies si hi ha motius per ajornar les eleccions, ja que avui només ha acceptat les mesures cautelaríssimes.

Tanmateix, Iceta ja ha fet una crida a arrancar la maquinària electoral "perquè l'acceptació de les cautelaríssimes impliquen que el decret del 14-F continua vigent". Ahir mateix, la vicepresimera secretària dels socialistes, Eva Granados, va revelar que suspenien la campanya i va instar la resta de partits a fer el mateix.

El diputat Ferran Pedret ha apuntat en declaracions al Planta Baixa de TV3 que "el Govern no podia de cap de les maneres fer una nova convocatòria electoral, i aquí rau bona part del problema que havíem anat advertint".

L'ombra del PSC en els recursos

Preguntat sobre si el partit creu que el TSJC els ha donat la raó, Iceta ha tirat pilotes fora i ha assegurat que això no pot ser perquè no van presentar cap recurs al decret d'ajornament. "No es tracta de donar o treure raons, sinó de fer les coses bé", ha dit.

Certament, el PSC no ho va fer, tot i que no havien descartat fer-ho. Però sí que ho van fer dues formacions afins als socialistes, la Lliga Democràtica i Federalistes d'Esquerres. La primera va negociar amb el PSC fins l'últim dia un acord per presentar-se en coalició a les eleccions i la segona es troba en l'òrbita ideològica del partit. Per aquest motiu, partits com ERC i JxCat van acusar els socialistes d'utilitzar aquestes organitzacions per "fer-los la feina bruta".