El PSC va ser una peça clau perquè el govern espanyol, especialment el PSOE, accedís a incloure el delicte de sedició dins les modificacions legislatives que impulsarà enguany la Moncloa. Segons explica aquest dissabte El Independentiente, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va parlar directament amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, per pressionar-la per reformular el delicte abans que comencés la cursa electoral a Catalunya.

Tot i que Unides Podem, el soci de govern, també apostava per la reforma de la sedició, el PSOE era més reticent. Per això, Iceta, segons el rotatiu, va intervenir dins el seu propi partit per aplanar el seu camí al Parlament de Catalunya i obrir la porta al vot a favor d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat amb aquest gest.

Com serà la reforma de la sedició?

Ara, es preveu que la reforma s'inclogui dins un paquet global amb altres reformes del Codi Penal ja confirmades pel govern espanyol, com els delictes referits a la llibertat sexual o la nova Llei de Memòria Democràtica. Formaria part del Pla Normatiu Anual 2020 i això suposaria que s'aprovés abans que acabi l'any. Segons fonts de l'executiu, ara mateix està sobre la taula introduir un subtipus en l'actual redacció del delicte de sedició que atenuaria les condemnes en els casos que l'"alçament" no fos violent. Això faria que la condemna dels presos polítics es reduís a uns quatre anys.

La idea de l'executiu és mantenir intacte la norma en casos més greus que impliquin l'ús d'armes, en què les penes podrien arribar a ser d'entre 10 i 15 anys de presó.

Una vegada aprovada la reforma, aquesta seria d'aplicació retroactiva, ja que afavoreix els que han estat condemnats per aquest delicte, la qual cosa implicaria una reducció automàtica de la pena dels presos polítics. A més, en el supòsit que els exiliats fossin extradits per ser jutjats, també es podrien beneficiar de la reforma.

Què en pensen JxCat i ERC?

La notícia d'una possible reforma del delicte de sedició no ha estat rebuda amb els mateixos ulls per les formacions independentistes. Per una banda, JxCat rebutja aquesta proposta i assegura que la sedició no s'ha de reformar sinó que s'ha de derogar. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, assegura que "no hi ha cap país del nostre entorn immediat que tingui tipificat el delicte de sedició" i insisteix en què la via que permeti la sortida dels líders independentistes de la presó ha de ser una llei d’amnistia.

Per l'altra, ERC s'ha mostrat oberta a estudiar la proposta del govern espanyol per afavorir la situació dels presos, tot i considerar que és només una solució "parcial". Per això, en la mateixa línia del seu soci de govern, també apunten a la llei d'amnistia com a possible solució. "La millor proposta per desjudicialitzar el conflicte és una amnistia, i una amnistia s'aprova mitjançant una llei, no és la modificació del codi penal que el govern espanyol diu que està treballant", va assegurar el vicepresident Pere Aragonès.