El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat que amb la votació del Parlament que ha vetat la seva designació com a senador s'ha vulnerat el dret a la participació política del PSC i s'ha deixat sense representació els més de 600.000 catalans que van votar la candidatura socialista el 21-D. Davant d'aquesta situació, ha anunciat des de la sala de premsa de la Cambra que demanarà aquest mateix matí l'empara del Tribunal Constitucional

El recurs del PSC al TC reclama la suspensió dels efectes de la votació així com "qualsevol altra mesura cautelar" que el Tribunal estimi pertinent tenint en compte la "urgència excepcional" que imposa el calendari, que fixa per a dimarts vinent la constitució del Senat.

Els socialistes confien que el Tribunal suspengui l'acord de la Mesa que impedia la votació amb paperetes, tal com reclamava el PSC, i ordeni una nova votació al Parlament amb paperetes. Aquest sistema de votació permetria que prosperés la designació del líder socialista atès que la papereta no admet votar en contra. El PSC argumenta que el TC ha de garantir la representació proporcional dels grups minoritaris no permetent el bloqueig per part de les majories. Fonts socialistes asseguren que mai s'ha produït una situació similar en cap altre parlament autonòmic.

El PSC no presentarà cap altre candidat sense conèixer el resultat d'aquest recurs.

"Nosaltres vam fer la nostra proposta, entenem que no hi havia dret a bloquejar-la. Això vulnera els drets dels nostres votants i el dret dels catalans a estar representats per un determinat nombre de senadors", ha retret Iceta.

 

El primer secretari ha denunciat que s'ha produït al Parlament "una actitud hostil, de vet, de bloqueig" i ha admès que aquesta situació pot entorpir el diàleg entre el govern català i espanyol i enrarir l'inici de la legislatura espanyola en haver-se trencat regles de respecte institucional que havien resistit tota mena de conjuntures. "El sectarisme s'ha imposat sobre la legalitat i el sentit comú", ha denunciat amb posat seriós. Això no obstant, s'ha reafirmat "més que mai" en la voluntat de contribuir a fer possible la convivència a Catalunya i bastir ponts amb la resta d'Espanya.

"Vaig acceptar la proposta de Pedro Sánchez pensant que era bo que un català presidís el Senat, fet que no es produeix des del 1873, una persona catalanista, federalista i de tarannà dialogant", ha confessat.

Iceta ha advertit que "mai en 40 anys s'havien vulnerat el que dicten les lleis i les regles del respecte institucional", ha denunciat el "filtre ideològic" que s'ha argumentat per no votar-lo i ha retret si el seu suport al 155 impedia que fos designat, per què es demanaven "contrapartides" per a la designació.

"Quan vaig acceptar la proposta, pensava en la possibilitat de drenar consensos, d'intentar impulsar la reforma del Senat, que implica una reforma de la Constitució, pensava en com podria contribuir en la recerca de solucions dialogades en el marc de la llei", ha explicat Iceta, que fins i tot s'ha referit al sentiment col·lectiu produït arran de la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

Sobre la possibilitat que un altre membre del PSC sigui qui presideixi la Cambra alta, Iceta ha puntualitzat que "la proposta de Pedro Sánchez no és que fos un socialista català sinó que fos Miquel Iceta".

En ser interrogat sobre si tenia intenció d'abordar la situació amb el president de la Generalitat, ha ironitzat: "El senyor Torra vol acabar amb mi, no sé si acostar-m'hi gaire".

"Avui s'ha intentat tancar una porta, però demà se n'obriran altres de bat a bat, i el vent, l'aire fresc i nou d'una nova manera de fer política i pensar en Catalunya ben aviat arribarà. I com més aviat, millor", ha pronosticat.