El líder del PSC, Miquel Iceta, ha avisat que si es pretén solucionar el problema de Catalunya "per vies insurreccionals" es pot arribar a produir un enfrontament civil i ha advocat, per això, per "apagar" com més aviat millor els "brots de violència".

En una entrevista que avui publica el diari La Razón, Iceta assenyala que "no val fer justícia pel seu compte, això és la llei de la selva", i adverteix: "Tenim una societat dividida, a un pèl de que es fracturi definitivament. Si no parem aquest conflicte, en què no guanyarà ningú, d'aquí a uns anys es demanaran responsabilitats".

S'ha preguntat, en aquest sentit, "quant temps passarà?" fins que tothom pensi que aquest és un comportament "legítim i sense costos, amb barra lliure", i que "el que sigui més fort imposarà la seva llei". "Aquest escenari no el vull imaginar. Jo veig uns brots de violència que val la pena fer callar i apagar des d'un inici perquè no acabin en un enfrontament", subratlla.

Fracàs del Govern de concentració

Iceta reconeix que en aquests moments "no es donen les condicions" per a un Govern de concentració, idea que va plantejar fa unes quantes setmanes i que no va ser ben vista des de la direcció federal del PSOE.

Tot i així, insisteix que convindria arribar a acords "més transversals" i que transcendeixin els blocs, tal com va passar al començament de la transició amb els Pactes de la Moncloa, perquè el repte al qual s'enfrontava llavors Espanya "era enorme". "A Catalunya no és menor. Val la pena situar-nos en aquesta perspectiva", diu.