El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el seu partit continuarà apostant per la resolució del conflicte català mitjançant el diàleg tot i que això pugui tenir un desgast i un cost a les urnes: "M'és igual".

"El problema que tenim entre mans només se soluciona amb diàleg. Que això pot tenir costos? Potser sí. Però què és més important: el cost que pugui tenir per a un partit o la cerca d'una solució acordada que necessita el país? No en tenim cap mena de dubte", ha resolt en una entrevista d'Europa Press.

A Iceta no el preocupa que el PP cridi els votants socialistes a apostar pels populars després de l'acord d'investidura entre el PSOE i ERC: "Si convida els socialistes o persones que han votat els socialistes a obrir les portes del Govern d'Espanya a Vox, que ho faci".

Sobre si el preocupa que sorgeixin noves forces polítiques que rebutgin pactar amb els independentistes i que mirin d'ocupar el seu espai, ha ironitzat: "Que ho provin. Per a mi, com més partits, millor. Com més dividits estiguin els altres, millor".

Ha fet referència a l'expressió que va utilitzar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre no dormir tranquil, i ha assegurat que a ell només li impediria dormir tranquil no haver fet "tot el possible per solucionar un problema que manté la política catalana bloquejada des del 2012".

Solucions del 60 i 70%

Iceta ha fet referència a dades del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) per recordar que els percentatges a favor i en contra de la independència estan molt renyits i ha apostat per "trobar una solució que pugui concitar una majoria tan àmplia com sigui possible".

"És obvi que la solució hauria d'acontentar com a mínim un 60 o un 70% de la ciutadania perquè, si no, ens trobem en aquest bloqueig actual. Per tant, això requerirà temps i disposició a moure's", ha raonat.

Inhabilitació de Torra

El primer secretari socialista s'ha posicionat en contra que la Junta Electoral Central (JEC) s'hagi avançat al Tribunal Suprem i hagi plantejat la inhabilitació del president Quim Torra per la via de retirar-li l'acta de diputat, perquè opina que la JEC s'hauria d'haver inhibit en favor del Suprem.

La llei de Presidència explicita que cal ser diputat per ser investit president, i veus des del Govern defensen que perdre la condició de diputat comporta perdre la possibilitat de ser investit, però no de mantenir-se en el càrrec, i aquí Iceta sí que considera que pot haver-hi diferents interpretacions, però no si el Suprem l'inhabilita com a president.

"Els serveis jurídics del Parlament són els que van dir que, si no era diputat, no podria ser president; i, en canvi, alguns diuen que no podria ser elegit president, però que, com que ja ho és, no hauria de deixar de ser-ho", ha reconegut.

"El que no és opinable és que una sentència ferma d'inhabilitació impediria que pogués continuar sent president perquè així ho diuen les lleis catalanes, i veig que alguns membres del Govern també han d'opinar igual perquè s'han pronunciat sobre la qüestió", ha dit en referència al vicepresident del Govern i dirigent d'ERC, Pere Aragonès.