Les dues declaracions de Francesc Homs als tribunals pel 9-N no han tingut res a veure. Ni fora al carrer, ni dins la sala. Ni abans de començar, ni durant la declaració.

Aquestes són les 7 diferències d'Homs als jutjats:

Fora

Francesc Homs ha arribat al Tribunal Suprem, acompanyat de la comitiva catalana. Ha entrat sol per la porta del costat, animat per un aplaudiment i ha marxat en cotxe ràpidament quan ha acabat. 

A diferència de la declaració del 7 de març a Barcelona, avui no hi havia ni una senyera ni una estelada davant l'alt tribunal. Tampoc l'ha escridassat ningú i no l'esperava ningú, només els periodistes. Que ni de bon tros arribaven als que hi havia a la porta principal de l'Audiència de Barcelona.

Un únic espontani s'ha passejat a primera hora amb una pancarta fent al·lusions a Rajoy i a Mas i a la unitat d'Espanya. 

La imatge austera d'avui contrasta amb el bany de masses d'Homs a Catalunya quan va anar a declarar al Tribunal Superior de Catalunya.

A les portes del TSJC l'esperava el senador per ERC, Santi Vidal. Vidal, que havia estat magistrat del TSJC, va fer d'amfitrió i tot i no exercir i deixar els tribunals per la política, Vidal va rebre Homs a l'entrada del Palau de Justícia. Avui Santi Vidal també hi era, però ha tingut un paper discret.

Dins

La declaració dins la sala de vistes, tampoc ha tingut res a veure. Francesc Homs ha fet un al·legat amb una forta càrrega política però no l'ha rubricat amb cap frase èpica com sí que va fer a Barcelona. El guió que sí que ha seguit ha estat el de l'estructura: al·legat inicial i només respostes al jutge. Cap consideració al fiscal.

I la diferència principal, clau, en el cas: la declaració d'avui era com a imputat i obligatòria. A Barcelona ni estava imputat ni tenia per què anar-hi. El jutge Josep Manel Abril li va donar la possibilitat de declarar voluntàriament, com passa en alguns casos. I Homs va agafar la invitació de grat. La declaració del 7 de març no tenia cap valor judicial. De la d'avui en depèn els delictes que li puguin imputar definitivament i el desenllaç del cas en condemna o arxiu.