El diputat del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Francesc Homs, ha obert el torn del grup Mixt amb una intervenció centrada gairebé de manera exclusiva en el procés independentista i a reclamar una sortida dialogada amb la convocatòria d'un referèndum. “Ens poden inhabilitar a alguns. Però a quants? Deu, cent, cinquanta, cinc-cents? I després què faran?”, ha interrogat Homs retraient al PP l'estratègia de judicialització.

El portaveu del PDECat ha advertit Mariano Rajoy que el procés no té marxa enrere. “Té a les seves mans mantenir l’estratègia de la confrontació o obrir-se al diàleg”, ha afegit reclamant el referèndum com la “manera més civilitzada de resoldre les diferències”.

Homs ha advertit Rajoy que si renuncia a fer política haurà d'assumir-ne les conseqüències i ha assegurat que des de Catalunya s'acceptaria el resultat d'una votació sigui el que sigui. "Està en condicions de dir el mateix? Està disposat a acceptar el que votin els catalans?", ha interrogat.

Després de qualificar el PP de minoria a Catalunya -"vostès són residuals", ha dit-, ha descrit la formació popular com “el motor de la separació”. “Són vostès els que trenquen, destrueixen ponts, menyspreen i menteixen. I han mentit cada cop que s’han posat a la boca la paraula diàleg?”, ha retret.

En el torn de rèplica, el candidat del PP ha insistit que no pretén trencar ponts. "Esclar que estic disposat al diàleg, però en aquest diàleg, jo puc parlar?", ha demanat. Rajoy ha assegurat que està disposat a parlar però ha reclamat "una mica de flexibilitat" i "poder parlar del fonamental" perquè si no estarien parlant d'una "imposició" que no acceptarà.

En la contrarèplica, Homs ha assegurat que "és clar que pot parlar" però ha exigit saber quina proposta té per a Catalunya. "Nosaltres som els del tot, ho volem tot i ho defensarem democràticament, però vostè és el del res. Exactament què proposa per a Catalunya? Doncs no proposa res", ha retret.

Més mag que estadista

Homs havia començat la seva intervenció ironitzant sobre l'abstenció del PSOE que permetrà al PP tirar endavant la investidura. “Més que un estadista, sembla un mag: ha aconseguit el suport del PSOE a canvi de res”, ha reblat.

Rajoy ha replicat que preferia ser president amb el suport de PSOE i Ciutadans que no pas amb el suport de la CUP. "No pretenc expulsar ningú d'aquesta Cambra. Vostè s'ha plantejat que hi pot haver gent del Parlament de Catalunya que pugui pensar que són expulsats pels independentistes?", ha afegit.

No serem a la banqueta

Pel que fa el paper del PDECat, Homs ha assegurat que tot i desconèixer quan de temps estarà al Congrés, mentre hi sigui és per "sortir a jugar i no per ser a la banqueta".