Tensió entre el cap de llista de CDC al Congrés, Francesc Homs, i el candidat del PP i ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, en el primer debat de candidats al 26-J, organitzat per l’associació Deba-t.org. La independència del poder judicial i la situació econòmica han monopolitzat una picabaralla que, en alguns moments, per part d’Homs, ha pujat massa de to, i ha arribat a deixar anar la frase de “tu que ets tant de missa, que baixi el Sant Pare i ens ho expliqui”.

Malgrat aquestes paraules, l’auditori de la Pompeu Fabra ha demostrat respecte total pels missatges dels candidats i la llengua que empraven. Cap xiulet a la sala, tot i que el popular i el convergent s’han acusat mútuament de no complir les lleis. “Fan canviar els criteris de la Fiscalia”, ha assegurat Homs, replicat després per un irònic Fernández, que ha subratllat que “és una mica excessiu que CDC parli de complir les lleis”.

Precisament un dia després del veto de la CUP als pressupostos, la situació de les finances de la Generalitat ha entrat en escena. Si bé Homs s’ha queixat que no s’està respectant la disposició transitòria de la llei d’estabilitat pressupostària, que donaria al voltant de 1.000 milions d’euros més de recursos a la Generalitat, Fernández ha reivindicat al seu favor que l’Estat ha evitat que les agències de ràting qualifiquessin Catalunya en fallida, gràcies a una reunió d’urgència entre el ministre d’Economia, Luis de Guindos, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

Duel Rufián-Domènech

Que el vot sobiranista està en joc ho han posat en evidència el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, i el d’En Comú Podem, Xavier Domènech. Les enquestes situen els comuns com els millor posicionats de cara a millorar resultats i repetir el primer lloc, i Rufián ha volgut esgarrapar vots. “Em sembla molt bé la pel·lícula que explica el Xavi Domènech de Atrapado en el tiempo. Ja ho compro, però l'espòiler és que Alfonso Guerra se lo cepillará o ho bloquejarà el PP al Senat”. "L'únic canvi és que mai més votarem formes de rendició”, ha reblat.

“Nosaltres estem fent un camí, cada cop estem apropant més forces”, ha reivindicat Domènech, responent al republicà.  Entre d’altres, ha remarcat el fet que “podem efectivament guanyar les eleccions a l’Estat”, i ha lamentat que “ens diguin que les coses són impossibles”. “Crec que les opcions pròximes a la independència no poden convertir-se en el partit del no”, ha conclòs.

Els models Batet i Girauta

Poca concreció de models d’organització territorial, però una sensació compartida: el federalisme de Ciutadans i el del PSOE no és el mateix. Joan Carles Girauta s’ha encarregat de “disculpar-se” per utilitzar el terme, que alguns consideren que no és adequat per les seves propostes. En qualsevol cas, el cap de llista de C’s ha dit que no se sent “incòmode” amb res de l’acord que va subscriure amb els de Pedro Sánchez, si bé ha remarcat que “en algunes coses podríem aprofundir”.

Algunes de les propostes dels taronges passen per eliminar estructures. “Fora el Senat, fora les diputacions”, ha clamat, mentre afegia que “s’ha de punxar la bombolla política”. Econòmicament ha reconegut que hi ha tensions entre l'Estat i comunitats, i ho ha atribuït a la poca “transparència”, que “és greu” perquè les comunitats “tenen atribuïdes competències més importants per la vida de la gent”.

Per la seva banda, Batet ha defensat la feina del seu partit que ha fet fer “un salt a Espanya”, a partir de polítiques socialdemòcrates. Malgrat afirmar que la proposta revolucionària passa per “la moderació”, ha recordat que han donat suport als ajuntaments del canvi. “Mai hem fallat”, ha conclòs.