Aquest 25 de novembre és, novament, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. És una xacra que, segons l’ONU, afecta 736 milions de dones arreu del món: gairebé una de cada tres ha estat víctima de violència física o sexual almenys una vegada a la seva vida. El consens entre institucions i societat és ampli: lluitar contra aquesta violència requereix més mesures de prevenció, conscienciació i dotació d’amplis recursos. Tot i que en el segon dels aspectes s’ha avançat, encara hi ha dades que esgarrifen. Aquesta mateixa setmana, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha publicat una enquesta sobre Convivència i Seguretat a Catalunya l’any 2023. I una de les preguntes plasma que encara queda molt terreny per recórrer: preguntats per si creuen que la violència sexual és un invent del feminisme, fins a quatre de cada deu persones que simpatitzen amb l’extrema dreta pensen que sí.

Certament, la dada per se podria no ser del tot sorprenent. En tot cas, no deixa de ser un percentatge molt substancial. Però hi ha una altra dada que sí que fa encendre les alarmes: el negacionisme de la violència masclista arriba entre els més joves. Especialment, entre els homes de 18 a 34 anys. Mentre que el percentatge d’homes que tenen 35 anys o més i troben “molt cert” o “bastant cert” que la violència sexual és un invent del feminisme es manté entre el 10 i 15%, dels 15 als 34 anys ja s’aproxima al 20%. Tant és així que, en la franja de 30 a 34 anys, més d’un 23% dels homes coincideix amb aquesta afirmació. No només això: el tant per cent de joves de 15 a 34 anys que neguen la major i que desmenteixen que la violència masclista sigui un invent feminista no arriba, en cap cas, al 60%. Fins i tot baixa del 50% entre els qui tenen de 25 a 29 anys i els qui tenen 18 o 19 (l’enquesta només es va fer a majors d’edat).

 

La percepció diferent entre gèneres

En canvi, aquestes dades són clarament diferents quan aquesta mateixa pregunta se’ls trasllada a les dones. Almenys tres de cada quatre refusen la premissa que la violència sexual és un invent del feminisme i cap de les franges arriba a un 10% de dones que sí que ho pensin. De nou, però, sobta que aquests percentatges més elevats —del 8 al gairebé 10%— es localitzin entre les franges d’edat juvenils. Entre les dones enquestades que tenien entre 20 i 24 anys, un 9,9% d’elles sosté que sí que es tracta d’una invenció. Sigui com sigui, la diferència respecte a la visió dels homes sobre aquesta qüestió és notòria: mentre que pràcticament l’oposició del gènere femení entre totes les franges d’edat a la frase que planteja la pregunta assoleix el 90%, en el cas del masculí costa que arribi al 85%.

L’extrema dreta, la que més subscriu que la violència sexual és un invent feminista

No per menys sorprenent que pugui resultar deixa de ser menys greu. Si els resultats a aquesta pregunta es creuen amb el posicionament ideològic dels enquestats, la conclusió és ben clara: aquells qui més s’aproximen als postulats de la dreta i l’extrema dreta són els principals negacionistes. El sondeig, que planteja que els enquestats se situïn en una escala del 0 al 10 —on zero és extrema esquerra i 10, extrema dreta—, reflecteix que el percentatge dels qui creuen que la violència sexual és un invent del feminisme arriba gairebé al 40%. En canvi, els més oposats a aquesta tesi són els qui s’ubiquen entre l’esquerra i el centreesquerra (del 2 al 4), on el tant per cent de ‘negacionisme’ no arriba al 5%. A partir del 6 (centredreta), el percentatge de coincidents amb el plantejament de la pregunta ascendeix al 20%, i ja es dispara a partir del 9. També és més elevat el ‘negacionisme’ dels qui estan a l’extrema esquerra (0 i 1) que els que sintonitzen més amb el centreesquerra.

 

Si filtrem per gèneres i per l’eix ideològic dels enquestats, novament la distància entre el que pensen les dones i els homes és bastant significativa. Entre les dones, els percentatges més elevats se situen, també, a la dreta i extrema dreta, però no arriben al 20%. Sí que creix molt, en canvi, en aquelles que se situen a l’extrema dreta (al 10): puja a un 42%. Quan es fa una ullada a les respostes del gènere masculí, es comprova que els més pròxims a l’extrema dreta són els qui més creuen que la violència sexual és un invent feminista: ho pensa entre el 30 i 40% dels qui estan del 7 al 8, i ho subscriu més del 60% dels qui, en aquesta escala, es col·loquen al 9. Sens dubte, són dades que apunten que, tot i els avenços fets, queda molt camí per recórrer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!