El lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum a Muriel Casals ha servit de tret de sortida als actes de la Diada, en un curs decisiu per al futur del full de ruta independentista. El president, Carles Puigdemont, ha aprofitat la seva intervenció per garantir la fidelitat amb el compromís que va encarnar Casals amb el procés.

Puigdemont ha subratllat que, malgrat el buit que ha representat la seva pèrdua, són molts els que continuen "la feina i la vida exactament igual com hauria volgut, lluitat i exigit Muriel". "Al capdavall haurem de retre comptes i poder-ho fer sense que se'ns pugui dir que no hem estat fidels al compromís contret amb els ciutadans que Muriel va saber representar com ningú", ha subratllat.

Al costat de Puigdemont, seguia l'acte la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va compartir des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) el protagonisme de Muriel en la primera línia del procés independentista.

Mobilització

Puigdemont ha lamentat que no se li pogués fer aquest homenatge a Casals en vida, i, a les portes de la mobilització de l'11 de Setembre, ha recordat que l'agraïment a la seva feina es pot fer assistint a un acte solemne com el que s'estava fent però també "mobilitzant-nos com hauria fet ella per fer possible el somni compartit".

El president ha tancat l'acte recordant que l'expresident Artur Mas havia descrit Casals com "la millor de tots nosaltres" i ha assegurat que "ho continua sent i avui ho diem als ulls del país".

Han recollit la medalla el nét de Muriel Casals, Max, i la seva filla, Laia Gasch, que ha volgut dedicar aquest reconeixement als joves i als creadors. "Que l'exemple de la Muriel ens serveixi per recordar que no hi ha un país millor si no és treballant també pels joves i els creadors", ha assenyalat.

L'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell s'ha encarregat de glosar la figura de l'expresident d'Òmnium, a qui ha descrit com "una gran dirigent d'un gran moviment cívic".

Al saló Sant Jordi del palau de la Generalitat hi havia present la totalitat del Govern, amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de Presidència, Neus Munté, així com els diputats del grup parlamentari de Junts pel Sí, del qual formava part Casals, i representants de la resta de grups del Parlament. Igualment, han acudit al palau de la Generalitat una important representació del món social i cultural català en el qual l'expresidenta d'Òmnium va tenir una intensa activitat. L'acte s'ha tancat amb els Segadors i crits d'independència corejats pels presents.

Muriel Casals, que des de la presidència d'Òmnium es va convertir en un dels principals rostres de la mobilització al carrer a favor del procés independentista, es va incorporar a la candidatura de Junts pel Sí en les eleccions del 27 de setembre passat. El 14 de febrer va morir com a conseqüència de les ferides que havia patit uns dies abans en un accident a Barcelona.