La queixa d’un usuari per la impossibilitat d’utilitzar formularis per a la declaració de l’IVA en llengua catalana ha destapat la política lingüística de l’Agència Tributària espanyola, que ha suprimit l’ús d’aquesta llengua per “raons d’economia i oportunitat”, imposant d’aquesta manera la utilització de la llengua espanyola a tots els efectes.

Tot plegat s’ha conegut gràcies al lliurament d’una carta de resposta que, amb dos anys de retard, l’Agència Tributària ha adreçat a un usuari de Tarragona, que, tal i com denuncia la Plataforma per la Llengua, al 2014 va elevar una queixa per la manca de formularis en català.

A banda del considerable i injustificable retard en la resposta, la postura d’Hisenda pot entrar en l’antologia d’atacs a la llengua catalana, ja que després de diverses justificacions sobre els “esforços importants” que l’Agència Tributària estaria fent pel que fa a l’ús del català i les altres llengües oficials a banda del castellà, i lamentar no poder “donar una data concreta” per a la traducció dels formularis model 303 i 390 que demana l’usuari, textualment s’explica que els esmentats formularis no tenen versió catalana perquè “des de l’exercici 2014 raons d’economia i oportunitat van portar a suprimir les traduccions a les llengües autonòmiques cooficials”.

Això sí, la missiva conclou que la liquidació dels formularis en català es fa “sense perjudici de la oficialitat i aplicació del castellà com a llengua oficial a tot l’Estat espanyol”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat