L’exsecretària d’estat dels EUA (2009-2013) Hillary Clinton visitarà Barcelona la setmana que ve per participar com a ponent a l’acte central del 50è aniversari del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), institució dedicada a l’anàlisi de les relacions internacionals. Clinton, que va ser secretària d’estat dels EUA durant la presidència de Barack Obama, protagonitzarà el diàleg A life in global politics, juntament amb el director del CIDOB, Pol Morillas. ­­L’acte comptarà amb les intervencions institucionals d’Antoni Segura i Mas, president de la institució, i Julissa Reynoso, ambaixadora dels EUA a Espanya i Andorra.

El diàleg en què participarà Clinton se celebrarà el 2 de juny a La Capella del MACBA a les 17.30 hores. Clinton és una de les figures més destacades de la política nord-americana, a més a més d’haver estat la primera dona candidata a la presidència dels EUA per un dels dos principals partits, en guanyar la nominació del Partit Demòcrata el 2016. En l’actualitat, Clinton està al capdavant de l’organització Onward Together.

En la seva etapa com a secretària d’estat dels EUA, Clinton va haver de gestionar el posicionament del país en assumptes internacionals de gran impacte com van ser les protestes egípcies del 2011. En aquell moment els EUA van haver de maniobrar per, en un primer moment, considerar el govern d'Hosni Mubarak “estable”, per després defensar una “transició ordenada a un govern democràtic participatiu” fins a arribar a la condemna de la violència exercida contra els manifestants. Clinton també va haver d’enfrontar-se a la guerra civil de Líbia. Sota el seu mandat, EUA va concloure amb èxit una missió per liquidar Osama bin Laden, el maig del 2011.

Hillary Clinton va descartar tornar a presentar-se a les eleccions

El passat mes de setembre Clinton va descartar tornar a postular-se com a candidata presidencial de nou el 2024 als EUA. Clinton ho va confirmar en una entrevista que va ser emesa per la cadena CBS. L’exsecretària d’estat es va presentar el 2016 contra Donald Trump, i va sortir derrotada. En l’entrevista, Clinton va dir que malgrat que no es presentaria faria tot el que pogués per assegurar-se que els EUA tinguin en el futur “un president que respecti la democràcia i l’estat de dret i defensi les institucions”. Per a Clinton, Trump no encaixa en aquesta categoria i hauria de ser “derrotat per complet” quan es torni a presentar.

L’acte amb Clinton serà retransmès a través del canal de YouTube del CIDOB. El CIDOB es va crear a Barcelona el 1973. La iniciativa va ser d’un grup de ciutadans acabats de tornar de Xile —entre els quals hi havia el fundador de la institució, Josep Ribera—. L’objectiu inicial va ser crear un fons documental i una finestra des de Barcelona per observar els esdeveniments internacionals, i en concret a l’Amèrica Llatina. L’entitat va sorgir de la societat civil, però el 1979 es va constituir en fundació privada sota el nom Centre d’Informació i Documentació Internacionals a Barcelona, i actualment com a Barcelona Centre for International Affairs.