El columnista de l'ABC Hermann Tertsch s'ha empassat la seva supèrbia. Conegut per la seva crítica ferotge i extremista a l'independentisme, ara Tertsch ha protagonitzat un altre espectacle a les xarxes.

El cofundador d'UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, ha escrit un fil de Twitter en què considerava que "creure que perdre una llengua és una tragèdia cultural és un tòpic". Segons Gorriarán, les llengües no moren, sinó que evolucionen i només ressusciten per motius polítics. "Esclar que es pot convertir en parla tradicional una llengua: s'han de posar molts diners i imposar-ne l'ús. La qüestió és per què, i la resposta és sempre política", ha assegurat.

Aquestes afirmacions no han agradat a la professora i investigadora lingüística i catedràtica de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i l'New York University, Violeta Vázquez-Rojas, que ha desmentit completament les paraules de Gorriarán. La professora ha defensat que l'extinció de les llengües no sempre passa d'una manera natural. "Diem que una llengua està viva si hi ha una comunitat que la parla i la fa servir en diversos espais funcionals. Si els espais funcionals es restringeixen, les llengües desapareixen", ha assegurat. D'aquesta manera, considera que moltes vegades les llengües "s'exterminen i s'aniquilen", i ha deixat entreveure que el cas espanyol amb Mèxic en podria ser un exemple.

Hermann Tertsch ha respost la catedràtica amb una piulada fora de to. "Quina imbècil que ets,mocosa. En quina llengua entens això? En la llengua que t'ha civilitzat fins i tot a tu amb cognoms com Vázquez i Rojas, el primer castellà antic, el segon un bell cognom jueu. Els dos d'Espanya. Per això no sacrifiques el teu fill a un deu estrany", ha sentenciat.

Twit Terstch

La piulada del periodista ha aixecat polseguera a les xarxes i, davant les crítiques per la seva radicalitat, Tertsch ha decidit esborrar el missatge.