Segons un estudi encarregat per la Direcció General de Política Lingüística (adscrita a la Generalitat de Catalunya), que es va presentar al març de 2016 a Perpinyà, un 76% dels habitants de la Catalunya Nord reclama la implementació de la llengua catalana a les escoles franceses mitjançant un model d'ensenyament bilingüe. Aquesta és l'enquesta més gran que s'ha realitzat a la Catalunya Nord i compta amb una mostra de 1.760 persones.

El director de l'Institut Francocatalà Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, Alà Baylac-Ferrer, ha presentat l'estudi en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que es celebra al Liceu Renouvier de Prada. L'objectiu d'aquesta enquesta era analitzar el nivell de coneixement de la llengua catalana a les comarques de la Catalunya Nord (Roselló, Conflent, Vallespir, Capcir, l'Alta Cerdanya i la Fenolleda).

Altres dades de l'estudi confirmen que hi ha un 61% dels nord-catalans que entenen el català i un 35% d'aquests habitants declaren que posseeixen almenys capacitats per expressar-se en aquesta llengua. No obstant això, Baylac-Ferrer s'ha mostrat crític amb la política lingüística de l'Estat francès. La nova mesura de límits regionals en la qual es denomina Occitània el territori de la Catalunya-Nord és una prova més "del clima d'hostilitat". En aquest sentit, Baylac-Ferrer ha conclòs que la recatalanització és "difícil" malgrat "l'opinió favorable a la llengua".