Una guerra freda s'ha instal·lat a Washington entre els representants diplomàtics espanyols, encapçalats per l'ambaixador Pedro Morenés, i la delegació catalana, encapçalada pel president Quim Torra, en els actes inaugurals del festival Smithsonian.

Després del polèmic discurs de Morenés contra Torra i els presos polítics, que va provocar que el president català abandonés l'acte, a l'acte inaugural la delegació catalana ha aparegut separada dels diplomàtics espanyols per onze cadires i dos passadissos. Al mig s'hi han assegut els representants d'Armènia, que és el país convidat al festival juntament amb Catalunya.

Abans la direcció del festival ha decidit eliminar els previstos discursos del president de la Generalitat i de l'ambaixador espanyol a l'inici de l'acte, en previsió que no es produís una segona topada diplomàtica.

A l'entorn de l'acte ha estat viva la reivindicació dels presos polítics catalans. L'organització ha demanat a un grup de catalans que retirés una pancarta a favor del seu alliberament, indicant que no estan permeses les manifestacions polítiques al festival.

A la inauguració ha actuat La Cobla Catalana dels Sons Essencials, de Marcel Casellas. Després Torra ha conversat amb la responsable de l'agència d'Educació i Cultura del Departament d'Estat nord-americà, Marie Royce.