Gernika ha pressionat Pedro Sánchez perquè "reconegui la responsabilitat franquista en el bombardeig", del 26 d'abril del 1937 — ara fa 86 anys. Així ho ha reclamat aquest dimecres l'alcalde de la vila foral, José María Gorroño, que ha homenatjat el periodista britànic George Steer. I és que Steer va arribar al municipi l'endemà de la tragèdia i "va caminar entre les runes, va constatar els fets i va tenir el gran valor d'anunciar al món amb imparcialitat un dels majors crims del franquisme".

Gorroño ha destacat l'esperit objectiu del periodisme que es "compromet amb l'esclariment de la veritat i amb la denúncia de les injustícies i els crims". "Aquest és un homenatge a George Steer, pel seu gran compromís amb l'exigència ètica de servir a la veritat i la justícia i posar en joc la seva vida per una vertadera informació. És un homenatge a tots els periodistes que han mort a la guerra d'Ucraïna i altres països en conflicte", ha afegit. És així com ha exigit al govern espanyol que "reconegui la responsabilitat franquista" respecte del bombardeig de Gernika.

Premis a les Comissions de la Veritat

L'alcalde ha subratllat que el bombardeig va destruir "llars, somnis, vida" i "va enterrar l'esperit de llibertat del poble basc". "Però això no va bastar per deixar-nos silenciats. Vam reconstruir i restablir la dignitat de la nostra terra", ha afegit. En aquest sentit, ha apuntat que la feina feta i l'èmfasi que s'ha posat sobre la conservació de la memòria històrica han rendit "fruits" i Gernika és "ara un símbol de pau i un referent per a països que desitgen la resolució dels seus conflictes".

Ha insistit a voler fer un "sentit homenatge" a les víctimes del bombardeig i a totes les víctimes de la guerra, en un moment "en el qual el món es troba aguaitat per la indiferència pels discursos d'odi i per la manca d'hospitalitat". "Indiferència davant la guerra, davant milions de refugiats, davant els actuals bombardejos on han mort milers de persones. Parlo dels discursos d'odi, que ataquen les col·lectivitats i denigren les persones en la seva condició d'éssers humans", ha afegit. Gorroño també ha manifestat que l'hospitalitat ha de ser "l'aspecte polític primordial" en el que han de concentrar-se totes les nacions del món. Finalment, ha assegurat que es requereix una política "més compromesa d'enfortiment legal i jurídic per acollir les persones en estat de vulnerabilitat per la guerra". "És necessari donar les eines i recursos a les institucions que es dediquen a aquesta tasca d'acompanyament", ha conclòs.

En el marc de l'homenatge s'han entregat els XVII premis Gernika per la pau i la reconciliació, que enguany han sigut per a les Comissions de la Veritat d'Argentina, Sud-àfrica, Timor Oriental i Colòmbia, així com per a la plataforma formada per associacions basques que treballen amb menors d'edat a zones de conflictes. Han estat premiades per la seva "gran contribució" a l'aclariment dels fets i per la seva aportació a "donar un suport i un lloc a les víctimes" en els processos de pau i reconciliació, "a unes víctimes que mereixen tot el respecte i reconeixement".