Pep Guardiola és un dels noms catalans més coneguts a l’estranger, la seva feina al capdavant del Barça el va fer mereixedor d'un reconeixement i admiració globals de la majoria dels aficionats al futbol. Però a casa nostra, Guardiola també  se'l coneix per ser una de les veus del món de l'esport que més ha opinat respecte el procés català i, tot i que en els darrers anys viu a l’estranger, sempre s’ha mostrat predisposat a participar en actes relacionats amb la qüestió catalana.

Un exemple serà aquest diumenge quan el tècnic llegirà el manifest de l’acte que preparen les entitats sobiranistes. “M’ho van demanar i per mi és un honor”, ha reconegut Guardiola en una entrevista a El Matí de Catalunya ràdio, que ha afegit, entre bromes, que espera “no fer cap gall”, durant la lectura del manifest.

Aquest posicionament però també li ha portat molts detractors al tècnic català, “en el moment que et posiciones, ja saps que rebràs”, ha manifestat Guardiola, que ha reconegut que les crítiques “l’afecten”.

No obstant, Guardiola ha deixat clar que “l’únic que fem és demanar el dret a vot” i ha defensat que en cap moment ha vingut "a demanar pel 'sí' o pel 'no'". En aquest sentit, Guardiola ha afirmat que “no estem fent res corrupte”. i ha defensat aquest procés com un pas per viure millor, “hem de fer un pas endavant per poder viure millor”.

Guardiola també ha aprofitat l’entrevista per destacar la feina que l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i l’actual president, Carles Puigdemont han i estan fent al capdavant del procés. El tècnic ha declarat que ambdós “són molt valents”, “el més difícil és prendre decisions i posar-te allà, donar la cara”, ha afirmat Guardiola.