Els 540 milions de romanents que acumula l'Agència Catalana de l'Aigua en plena emergència per la sequera han arribat aquest dimecres a la sessió de control al Govern al Parlament, on la diputada del PSC, Silvia Paneque, ha preguntat directament al conseller David Mascort per aquesta guardiola plena de l'organisme. "Va començar la legislatura amb una ACA sense deute, les reserves d'aigua per damunt del 70% i amb informes alertant que aquesta sequera passaria. No han fet cap de les inversions que vam aprovar fa un any i l'Agència té 540 milions d'euros de romanents, mentre vostè continua dient que l'any vinent aquesta continuarà disposant d'amplis estalvis", ha assenyalat Paneque, assegurant que és mentida que aquests diners estiguin vinculats a inversions sinó que són "540 milions esperant l'acció del Govern i que expressen la seva inacció". 

Mascort ha negat la major, acusant la socialista de mentir i assegurant que els romanents de l'Agència Catalana de l'Aigua estan afectats "íntegrament". Posant com a exemple les subvencions a ajuntaments com els de l'Escala o de Mont-roig del Camp per fer obres, que encara no han estat utilitzats i que, per tant, són diners s'han de guardar. Anant més enllà, el conseller ha detallat que dels 540 milions que s'acumulen a la guardiola de l'Agència, fins a 482 estan afectats fins al 2027: "Encara que vostè digui que són un romanent, són diners que estan afectats i que no es poden fer servir per res més", ha insistit el titular d'Acció Climàtica, una conselleria que ha de canviar de nom pròximament. 

Les modificacions de les restriccions en dues setmanes

A banda de retreure aquesta manca d'acció del Govern que hauria provocat els romanents a l'ACA, Paneque ha criticat que l'Executiu no hagi ofert certeses en un moment d'emergència per sequera. En aquest sentit, ha qüestionat el conseller per les modificacions del pla de sequera que es van pactar amb la pagesia i també per les obres a la potabilitzadora del Besòs, una de les principals reclamacions dels socialistes en aquesta crisi per la manca de pluges. Segons ha avançat Mascort durant el ple d'aquest dimarts, les modificacions al pla de sequera "ja estan en tràmit" i les flexibilitzacions es faran efectives "en les pròximes dues setmanes". Respecte a les obres de la potabilitzadora, Mascort ha reblat que aquestes "estan en marxa", assegurat que el Govern compleix amb tots els compromisos i "fins i tot avançant obres que estaven previstes pel 2025". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!