El Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa ha citat a declarar com a investigats per un delicte de detenció il·legal tres guàrdies civils que l'1-O van actuar a Fonollosa, al Bages. Segons ha avançat el Regió 7 i ha confirmat l'ACN, es tracta dels tres policies que van emmanillar durant un quart d'hora un veí de la població, sense arribar a detenir-lo ni informar-lo de cap denúncia.

La jutge ha hagut d'imputar-los després que l'Audiència de Barcelona li hagi ordenat. La imputació per detenció il·legal és l'acusació més greu que s'ha obert, de moment, contra els policies espanyols investigats a Catalunya per les càrregues de l'1-O. Aquest delicte està castigat amb penes de fins a sis anys de presó i amb inhabilitacions absolutes de fins a dotze anys. Tots tres estan citats a declarar el 23 de gener, a un quart d'onze del matí.

El passat mes de maig, la jutgessa de Manresa va considerar que l'actuació de la Guàrdia Civil va ser proporcionada i va desestimar totes les proves que havien demanat les acusacions per poder identificar els agents.

Tot i la decisió de la jutgessa manresana, l'Audiència de Barcelona va acceptar el recurs de l'acusació particular i va ordenar a la magistrada que cités com a investigats els tres guàrdies civils. I és el que acaba de fer ara.

En la resolució que va publicar fa cinc setmanes, l'Audiència de Barcelona explicava que l'afectat va denunciar que se'l va emmanillar "sense haver estat informat dels motius d'una possible detenció i, en tot cas, sense que constin diligències instruïdes com a conseqüència dels fets que li hagin sigut imputats".