La fi de l'estat d'alarma deixa intranquil·les a les autoritats, que preveuen que la mobilitat nocturna pot augmentar la nit d'aquest dissabte, quan a partir de la mitjanit caigui el toc de queda. Per això, la policia prepara controls extraordinaris per garantir que es compleixen les normes anti-Covid encara vigents, com l'ús de mascareta o el límit de reunions.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, la consellera de Salut Alba Vergés ha fet una crida a la prudència, tot recordant que hi haurà controls nocturns de totes maneres, encara que ja no hi hagi estat d'alarma. A més, la Guàrdia Urbana de Barcelona preveu incrementar un 30% els efectius del torn de nit a partir d'aquest cap de setmana i fins que arribi l'estiu, segons ha avançat el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, en declaracions Rac1.

Els punts més crítics de Barcelona

A la capital catalana, les patrulles nocturnes de la policia local se centraran sobretot en els punts on acostuma a reunir-se més gent, com Ciutat Vella, les platges, a les places de Gràcia i altres llocs que tenen identificats. "Hem reforçat el servei perquè és un panorama que ens preocupa", ha admès Velázquez.

Guardia Urbana controles después toque queda / ACN

La Guàrdia Urbana de Barcelona preveu incrementar un 30% els efectius del torn de nit, sobretot en alguns punts clau com Ciutat Vella. / ACN

La consellera Vergés també comparteix en cert grau aquesta preocupació, tot i que ha assegurat que estan preparats per assumir els canvis en la normativa sense que això "comporti el risc que la pandèmia es descontroli". La cap del departament de Salut no considera que s'hagi de tornar al toc de queda, però fa una crida a la prudència. "Sabem que hi ha moltes ganes, però intentem no fer-ho tot de cop", ha demanat.

Quines mesures anti-Covid hi haurà després de l'estat d'alarma?

La fi de l'estat d'alarma no suposa la fi de totes les restriccions i el Govern i el Procicat tenen la intenció que es mantingui el límit de les trobades en un màxim de sis persones. Mentrestant, sí que es permetrà l'obertura continuada de la restauració fins a les onze de la nit i la reobertura de parcs i fires d'atraccions. 

Les noves mesures, però, estan subjectes a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que es preveu per aquest divendres. De moment, però, la Fiscalia Superior de Catalunya no s’oposa a les mesures proposades per la Generalitat per combatre la Covid-19 a partir del pròxim diumenge, quan decau l’estat d’alarma, i que afecten drets fonamentals.

 

Imatge principal: Un dispositiu nocturn de la Guàrdia Urbana de Barcelona. / Guàrdia Urbana (Twitter)