Un ampli desplegament de la Guàrdia Civil ha arribat a les set del matí d'aquest dimarts a l'empresa de missatgeria Unipost, a Terrassa, a la recerca de material relacionat amb el referèndum de l'1-O. Segons han explicat alguns treballadors, durant el registre s'haurien trobat un nombre encara indeterminat de notificacions per a les meses electorals de l'1-O.

Sis furgons de la Guàrdia Civil custodien la seu de la companyia, davant la mirada d'un centenar de persones. Ja s'ha convertit en un fet habitual les concentracions a cada operatiu policial contra empreses que podrien estar fent feines vinculades a l'1-O, com impremtes o missatgeries. Entre els concentrats, que criden consignes en favor del dret a decidir, hi ha el diputat i secretari de Política Municipal d'ERC, Marc Sanglas, i el portaveu del PDeCAT a Terrassa i tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Miquel Samper.

Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde de Terrassa, Miquel Sàmper (PDeCAT), la Guàrdia Civil hauria entrat a la seu d'Unipost a primera hora del matí, hauria iniciat els registres sense mostrar l'ordre judicial, i estaria a l'espera que es personi el secretari judicial amb l'ordre corresponent. "Tot registre ha de tenir unes garanties, que són que hi hagi la intervenció del secretari judicial, del Jutjat número 13, el representant de l'empresa ha d'estar assistit per una advocat", ha explicat.

En aquest mateix sentit s'ha expressat el vicedegà del Col·legi d'Advocats de Terrassa, Jaume Sales, que ha explicat que "s'estarien mirant sobres a contrallum", motiu pel qual considera que no s'estaria actuant correctament a l'espera del requeriment corresponent.

Amb tot, un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'oficina i han col·locat clavells a damunt dels cotxes de la Guàrdia Civil, mentre han pronunciat càntics en favor del dret a decidir. També han cantat els Segadors, l'Estaca, i aplaudit els treballadors d'Unipost que entren i surten a fer repartiments.

Intervenció de sobres

El jutge de guàrdia de Terrassa ha autoritzat la Guàrdia Civil a intervenir els sobres, amb logotip de la Generalitat, que s'han localitzat en l'escorcoll de l'empresa Unipost per comprovar si, com se sospita, contenen targetes censals per celebrar l'1-O.

En un acte, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Terrassa ha acordat intervenir la totalitat dels sobres confiscats a l'empresa i obrir-ne un, davant els indicis que el responsable de la companyia podria ser "cooperador necessari d'un delicte de malversació de cabals públics".

 

Hospitalet de Llobregat

Una desena d'agents de la Guàrdia Civil s'ha personat, també, a les cinc de la matinada a l'empresa de missatgeria Unipost de l'Hospitalet del Llobregat i han escorcollat totes les oficines de repartiment d'Unipost a la demarcació de Barcelona. Previsiblement, la companyia havia d'enviar les targetes censals.

Unipost és un operador de missatgeria privat i podria ser l'alternativa a Correus a l'hora de fer enviaments relacionats amb el referèndum, arran del fet que la direcció de l'empresa pública va enviar instruccions la setmana passada als seus treballadors d'evitar aquests enviaments. Paradoxalment, l'empresa està ubicada al carrer de Pablo Iglesias de l'Hospitalet, nom en honor del fundador del PSOE.

Segons informa l'ABC, l'empresa de missatgeria havia de començar a enviar avui, per encàrrec de la Generalitat, les notificacions als membres escollits per formar les meses l'1-O. El diari aporta més informació i assegura que el Govern volia enviar les notificacions en sobres americans de plàstic transparent i sense cap identificació a l'exterior.

La Guàrdia Civil ha marxat de l'empresa de l'Hospitalet al voltant de les 9 hores del matí sense endur-se'n res.