La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil continua investigant el possible cas de corrupció Azud, que esquitxaria tant a membres del PSOE com del Partit Popular. Concretament, en les últimes hores han escorcollat les empreses Acciona i Construcciones Luján, així com altres companyies d'obres públiques que s'haurien beneficiat en aquest cas, entre les quals Construcciones Gimeno. Aquest dispositiu està dirigit per Anticorrupció i afecta adjudicacions del govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, entre les quals destaquen un tram del transvasament Xúquer-Vinalopó. Aquest va ser licitat pel ministeri de Medi Ambient, que llavors estava dirigit per la ministra Cristina Narbona, que encara és senadora per Madrid i vicepresidenta de la Cambra Alta.

Segons informa Efe, un dels registres se centren en un grup empresarial de Castelló, mentre s'ha sol·licitat diversa documentació a l'empresa Acciona. A més de les entrades i registres i els requeriments judicials de documentació, també s'estan prenent declaracions a testimonis i investigats, si bé no hi ha prevista la detenció de cap persona. L'UCO duu a terme aquesta investigació amb suport d'Europol, en unes diligències sota secret de sumari i en una investigació que continua oberta. Els escorcolls es fan per ordre del jutjat d'Instrucció 13 de València en cinc empreses sobre expedients relacionats amb algunes de les peces que encara romanen secretes del cas Assut i sobre un PAI (Pla d'Actuació Integrada) a Xixona (Alacant).

El cas Azud

El sumari del cas Azud investiga una presumpta trama corrupta de suborns i comissions il·lícites a canvi de l'adjudicació de grans projectes immobiliaris i contractes públics a València i té entre els seus considerats capitostos empresaris, advocats i polítics del PP i PSPV, com l'exvicealcalde de València Alfonso Grau (PP) o l'exsubdelegat del govern espanyol a València Rafael Rubio (PSPV-PSOE). Aquest mateix dimarts, la titular del jutjat d'instrucció número 13 de València ha acordat prorrogar trenta dies més el secret parcial de cinc peces separades del cas Azud i de diversos folis de la causa principal, si bé ha aixecat el secret referit a la documentació que va ser intervinguda en suport informàtic, telemàtic i de telefonia mòbil.

D'altra banda, en la resolució de l'executiva federal socialista del País Valencià s'ha decidit considerar que si es verifica la vinculació amb aquest cas de José María Cataluña, qui ara no ocupa cap càrrec en el partit i és militant de l'agrupació de Gilet (València), podria haver incorregut en faltes greus i molt greus dels estatuts del partit.