En virtut de la llei de memòria històrica s’ha canviat el nom de carrers i fins i tot de centres públics ―com ara hospitals― que homenatjaven militars colpistes. Un d’aquests casos és el de capità de l’Aire Carlos Haya, que va ser pilot personal de Francisco Franco durant la Guerra Civil. A Madrid, per exemple, el carrer que hi tenia dedicat es diu ara, per obra del govern Carmena, carrer del Poeta Maragall.

Amb tot, i segons avança El Confidencial Digital, aquest militar colpista ha estat recentment honorat pel Col·legi de Guàrdies Joves de Valdemoro (Madrid), que ha acceptat com a obsequi un quadre que representa una acció protagonitzada per Haya en què es van veure implicats també agents d’aquest cos militaritzat que van fer costat a la insurrecció feixista.

En aquest col·legi estudien fills de guàrdies civils que també volen accedir al cos, i en ocasió d’un acte festiu es va fer lliurament del quadre, que representa el subministrament per via aèria de menjar ―galls dinidis, en aquest cas― a un grup de sollevats atrinxerats al Santuari de Nuestra Señora de la Cabeza, a Andújar (Jaén) a l’inici de la Guerra Civil.

Aquesta acadèmia, doncs, accepta quadres en honor d’un militar colpista malgrat que ha estat depurat per la llei de memòria històrica.