El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, ha aprofitat una carta que ha escrit en el 176 aniversari de l'institut armat, per fardar de la seva contribució perquè els presos polítics fossin condemnats, i també d'haver posat en mans de la justícia "els que planejaven recórrer al terrorisme per imposar els seus deliris independentistes".

El general de brigada Pedro Garrido, cap de l'institut armat a Catalunya, ha enviat aquesta carta per commemorar l'efemèride, que es va complir ahir, davant la impossibilitat de celebrar un acte públic a causa de les restriccions per l'estat d'alarma.

"A Catalunya, en els últims temps, hem intervingut en fets de rellevància notòria per a la seguretat i la integritat territorial de la nació (sic), i hem contribuït al fet que els autors de delictes amb els quals pretenien la secessió de Catalunya fossin condemnats als tribunals o hem posat a disposició judicial els qui planejaven recórrer al terrorisme per imposar els seus deliris independentistes", indica. La darrera afirmació fa referència als CDR detinguts, que van ser finalment posats en llibertat per inconsistència de l'acusació de tinença d'explosius.

A més, el cap de la Guàrdia Civil també destaca que el cos ha continuat contribuint a proporcionar "més seguretat i llibertat" als ciutadans a Catalunya en compliment de les seves competències, com la delinqüència organitzada, el terrorisme gihadista o la corrupció. També ha lloat el paper del cos en altres àmbits com les feines preventives en narcotràfic, contraban i frau fiscal, control d'armes i explosius, protecció de la natura o la projecció de la seguretat ciutadana en aigües marítimes.

Segons Garrido, en l'actual crisi sanitària pel coronavirus, la Guàrdia Civil ha demostrat ser també un element de "auxili i assistència" als ciutadans que l'han requerida. "Bé és cert que, en aquesta ocasió, no ens ha correspost a nosaltres l'honor d'afrontar aquesta amenaça en primera línia, però també ho és que en aquest escenari de pandèmia que ens ha tocat viure, la realització d'activitats quotidianes que podien considerar-se menors per l'escassa transcendència que se'ls atribueixen, adquireixen especial rellevància i valor", assenyala.

En la seva carta, Garrido assegura que la Guàrdia Civil "continuarà treballant" per a la seguretat de tots els ciutadans, "posant la màxima obstinació a complir i fer complir la llei com a únic referent", cosa que ha de condicionar els seus actes i decisions perquè l'institut armat "continuï sent admirat, respectat i volgut per espanyols de tota condició i classe, en ser capaços d'harmonitzar la prestació d'un servei eficaç amb el més profund respecte als drets i llibertats dels ciutadans".

"El ric llegat de servei a Espanya i als espanyols que hem rebut dels nostres antecessors constitueix un orgull per als que pertanyem a la Guàrdia Civil, més gran quan amb l'esforç diari estem engrandint-lo i fent que aquest cos continuï sent un element essencial en la història recent d'Espanya", afirma.