La Guàrdia Civilha escorcollat la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència i set empreses de Barcelona en el marc de la investigació de l'Audiència Nacional del cas 3%, sobre el presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya.

El jutge José de la Mata investiga si un grup d'empresaris va intervenir en els contractes de les administracions públiques. L'operació s'ha dut a terme en el marc d'una nova causa derivada del cas del 3 %, en presumpta trama pels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, finançament il·legal de partit polític, blanqueig i malversació.

Una desena d'agents de la Guàrdia Civil s'ha presentat a l'Autoritat Catalana de la Competència ubicada a la Via Laietana, cap a les 10.20 h. A la porta hi ha arribat a haver quatre cotxes policials. Fonts de l'ACCO han explicat a l'ACN que s'ha facilitat als agents la documentació que havien requerit. L'escorcoll ha finalitzat a les 13:00. 

La investigació prové de la documentació intervinguda el 2015 en el registre de Infraestructures.cat, en l'epicentre de la trama del 3%, on la Guàrdia Civil va intervenir correus electrònics d'un compte denominat "nuriabofill", amb còpia a empresaris del sector privat, que van despertar les sospites dels investigadors.

D'aquesta forma, les empreses vinculades a aquest presumpte pacte haurien acordat amb la Generalitat repartir-se licitacions, el que ara es tracta de corroborar mitjançant la documentació requerida avui a aquestes companyies i a la seu de l'ACCO.

Requeriment d'informació

Fonts del Departament d'Economia han insistit que no es tracta d'un escorcoll sinó d'un requeriment d'informació sobre un expedient. En el cas de Infraestructures.cat, la Guàrdia Civil havia avisat aquest dilluns que aquest dimarts es presentaria a les dependències, al Barri de Sarrià.

El registre també s'amplia a les oficines la seu central corporativa de l'enginyeria basca Sener, Getxode Sener, Bilbao. L'operatiu se centra en revisar l'ordinador d'un dels directius de la companyia i en la participació de l'empresa en la construcció de l'AVE a Catalunya.

Els registres s'estan duent a terme, a més de la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència, en l'Associació d'empreses d'Enginyeria i Consultories independents de Catalunya, el GP Group SA, Audingintraesa SA, BACÍ Engineering Consultancy Group SL, Euro Geotécnica S.A., Ayesa Enginyeria i DOPEC SL.

Arran de la documentació intervinguda avui a la seu de l'ACCO i en les empreses sota sospita, els investigadors esperen acreditar que es van celebrar diverses trobades entre empresaris i responsables de Infraestructures.cat i amb figures clau del cas del 3 %, com l'extresorer de CDC Andreu Viloca o l'exconseller de Justícia Germà Gordó.