El darrer informe de la Guàrdia Civil sobre el cas Erial posa l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball Eduardo Zaplana (PP) al capdavant d'una organització que cobrava comissions per adjudicar contractes públics. Segons ha avançat aquest dimecres el diari El Plural, Zaplana hauria utilitzat una estructura societària per amagar a l'estranger i blanquejar a l'Estat "comissions" per un valor de quasi 4,5 milions d'euros.

4,5 milions amagats

L'informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) lliurat el passat mes de desembre al jutjat d'instrucció número 8 de València assegura que Zaplana va blanquejar a l'Estat 4.441.815 euros de les comissions que va cobrar pels contractes de la privatització de la ITV i el pla eòlic. Segons el rotatiu citat, l'UCO afirma que “la traçabilitat dels fons ha pogut determinar l'existència d'una àmplia estructura societària que hauria tingut la finalitat de canalitzar, ocultar i posar a la disposició dels seus beneficiaris finals aquests fons de suposada procedència delictiva”. La teoria de les autoritats policials es basa en el fet que l'expresident valencià tenia accés, com a beneficiari o administratiu, als fons amagats.

Blanqueig de les comissions

D'aquesta manera, la trama en la qual està involucrat Zaplana s'hauria encarregat de retornar a Espanya els diners ocultats en societats a l'estranger. Això s'hauria fet a través de quatre empreses espanyoles: Costera del Glorio, Medlevante, Gesdesarrollos integrales i Turnis Sylvatica. Per tal de blanquejar els fons, assenyala el rotatiu, l'exministre d'Aznar i els seus socis s'haurien comprat una casa a Madrid, dos àtics, va pagar la reforma d'un pis, es va gastar 21.000 euros en electrodomèstics i va contractar una treballadora de la neteja. Entre altres despeses més, Zaplana també s'hauria comprat un rellotge de 20.000 euros, diverses parcel·les a Villajoyosa i un vaixell.

En l'últim informe de l'UCO fet públic el passat mes de juny, els agents creien que Zaplana va desviar imports milionaris en comissions il·legals per a l'adjudicació del pla eòlic de la Comunitat Valenciana i les inspeccions tècniques de vehicles (ITV). La causa, dirigida pel jutjat d'instrucció número 8 de València, quantifica les comissions en 10,5 milions d'euros. El punt de partida llavors va ser un compte obert en un banc andorrà per un possible testaferro de Zaplana. Aquest suposat testaferro va obrir el 2004 el seu compte a la Banca Privada d'Andorra (BPA) en la qual va arribar a ingressar més de sis milions d'euros, la majoria en efectiu, i els agents de la Guàrdia Civil relacionen aquests fons amb possibles comissions.

Foto principal: l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball Eduardo Zaplana / Europa Press