Diversos grups sobiranistes de Catalunya han lliurat un document a l’Organització de les Nacions Unides en què demanen que obligui l’Estat espanyol a respectar la voluntat catalana de celebrar un referèndum per decidir el seu futur.
En un acte celebrat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya, els grups han presentat aquest document que van entregar a l’ONU el passat 21 d’abril. Pau Miserachs, president del Grup d’Estudis Polítics, és el primer signant d’aquest document que també subscriuen les organitzacions de Sobirania i Justícia i Comissió de la Dignitat i altres personalitats a títol individual com l’expresident de l’ANC i president de Drassanes per la República Catalana, Carles Castellanos.
Miserachs ha explicat que en aquest document “es planteja la situació del cas català, explicant tots els aspectes, tan històrics com actuals i quins drets té el poble de Catalunya per exercir el dret de l’autodeterminació”. En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya “sempre hi ha hagut una voluntat per a l’autodeterminació” i ha posat èmfasi en el fet que diversos tractats internacionals reconeixen el dret a la lliure determinació dels pobles.
Per la seva banda, Josep Cruanyes, president de la Comissió de la Dignitat, ha criticat durament el paper de l'Estat espanyol. "Sempre hi ha hagut traves", ha dit, i ha citat la llei del 2015 del Tribunal Constitucional que "penalitza indirectament delictes polítics, tornant d'aquesta manera a la tradició de fer de la monarquia espanyola del segle XX amb Catalunya".
El document conté abundants fonaments que avalen la intervenció de l'ONU en el cas català i ho acompanyen amb documentació que posa de manifest el paper de l'Estat espanyol d'incomplir sistemàticament els tractats internacionals que ha de complir.
Les entitats que signen aquesta comunicació demanen que Espanya accepti la secessió pacífica, ordenada i equitativa del territori català en cas de vot favorable a la independència i que "no faci servir la coerció, la repressió, la violència i la utilització dels tribunals per resoldre les diferències polítiques".
L'expresident de l'ANC i actual president de Drassanes per la República Catalana, Carles Castellanos, ha definit aquesta intervenció com "una iniciativa necessària i oportuna" i ha defensat que "es protegeixi el dret al referèndum perquè el poble català té dret a construir la República catalana".
A més a més, Castellanos ha recordat que l'aportació d'aquest document en què es detallen tot de legislacions i acords internacionals que defensen el dret de referèndum dels pobles, sempre "serà vàlid i permetrà prendre posició política respecte aquesta decisió".
L'advocada Beni Saball, secretària de Sobirania i Justícia i Alfredo Bienzobas, membre de Sindicalistes per la Independència, CCOO i membre de la plataforma d'Esquerres per la Independència també han estat presents en aquest acte. Saball ha recordat, des d'un àmbit jurídic, que "Espanya no va posar problemes al tractat de l’autodeterminació quan va entrar a formar part de les Nacions Unides". En canvi, Bienzobas s'ha referit al món sindical i declarant que donen suport al referèndum perquè és necessari per decidir si es vol continuar sent membres d’un estat corrupte i antisocial o es vol recuperar les oportunitats que permetin aprofundir en la democràcia econòmica, política i social.