Una llista per les eleccions municipals del 2023 per protegir el monument franquista de Tortosa. Aquesta és la proposta que ha unit Tortosins pel Monument i el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre (COREMBE), que han decidit presentar-se conjuntament als pròxims comicis amb una llista electoral per "defensar" el monument que hi ha sobre el riu Ebre, segons recull l'ACN. Aquestes entitats consideren que des del 2016, quan hi va haver una consulta per decidir el futur d'aquest monòlit franquista, el ple de l'Ajuntament de Tortosa "s'ha mostrat incapaç de respectar i executar la voluntat majoritària dels tortosins". És per això que ara volen crear aquesta candidatura i "reforçar la protecció legal del monument, així com la seva rehabilitació i il·luminació permanent".

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

Rubèn Espuny, membre de Tortosins pel Monument i COREMBE, ha explicat a l'ACN que volen presentar una llista electoral perquè estan davant d'un moment "clau" per salvar el monument franquista de Tortosa. "És ara o mai", ha defensat Espuny, assenyalant que era necessari "fer un pas endavant". El ciutadà tortosí ha recordat que tenen un conflicte judicial obert contra la Generalitat i l'Ajuntament de Tortosa i que també han fet accions socials. En aquesta línia, ha subratllat que era important ser presents en les eleccions municipals perquè són "la candidatura electoral més indicada per defensar el monument".

Fa temps que les dues entitats treballen plegades per protegir el monòlit franquista. D'una banda, Tortosins pel Monument es va crear el 2016 per a fer una campanya durant la consulta popular a favor de les opcions de reinterpretació, mentre que el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre va sorgir a finals del 2020, quan un grup de tortosins es va unir per mantenir el monument franquista amb una reinterpretació que expliqui "pedagògicament" la dictadura. 

La candidatura va més enllà del monument franquista

Espuny ha subratllat que aquesta llista electoral "és una candidatura transversal" i que ja estan treballant amb els possibles candidats, encara que s'ha de completar i decidir l'ordre. En aquest sentit, ha assegurat que, quan comenci la convocatòria electoral, recolliran les firmes necessàries per presentar-se a les eleccions municipals de 2023 com a agrupació d'electors i electores. En el cas de Tortosa, és obligatori comptar amb el suport de 500 persones inscrites al cens electoral del municipi. Tot i que l'objectiu principal d'aquesta llista sigui la defensa del monument franquista, Espuny ha explicat que també es posicionaran en "qüestions clau" de la localitat. "Tindrem un programa més ampli, però és veritat que la nostra bandera i objectiu principal és envers el monument, per la seva rehabilitació, reinterpretació i il·luminació permanent", ha detallat.