Un any més s'apropa el 18 de juliol i els grups franquistes d'extrema dreta ja frisen per celebrar que es compleixen 86 anys del cop d'estat contra el govern de la Segona República. Arreu del territori espanyol s'espera la celebració de diversos actes, que van des de misses a dinars populars, que prometen estar replets de nostàlgics del franquisme, equipats amb banderes preconstitucionals i amb molts càntics feixistes. Comencem per un dels més coneguts: el partit feixista España 2000 que ha organitzat un dinar popular per València. Segons explica el diari Público, els organitzadors no han volgut revelar el lloc de la trobada però sí que han assegurat un "ambient patriota". Els d'aquest formació es preparen per fer una celebració grossa davant el "risc" que sigui l'"últim acte que poden celebrar". Una de les delegades d'España 2000 explica en un vídeo, tal i com indica el citat diari, que "és possible que la Llei de Memòria Democràtica" els impedeixi seguir fent festes per enaltir l'exdictador Francisco Franco.

També se sumen a les celebracions els integrants de Movimiento Católico Español que, un any més, tornaran a llogar un autocar el 17 de juliol que els portarà als punts més rellevants de l'exaltació franquista: primer una missa al Valle de los Caídos, després una visita a l'Arc de la Victòria (on aprofitaran per fer un acte de protesta contra la Llei de Memòria Històrica), visita al panteó de Franco al cementiri de Mingorrubio i un dinar al 'Xino Franquista' (un restaurant que regenta un xinès amb inclinacions clares d'extrema dreta). Fins fa uns anys podien visitar la tomba del dictador al mateix Valle de los Caídos on aniran a missa, però des que es van traslladar les restes de Franco als de Movimiento Católico Español els toca fer més quilòmetres. Segons els organitzadors, els actes compten amb el suport d'altres grups de la mateixa índole com "Resistencia Cristiana", "Fuerza Nueva Andalucía", "Santander Patriótico" i "Gerona Inmortal". 

I aquí no s'acaba, ens traslladem a Sevilla on dilluns la Junta Regional de la Comunión Tradicionalista Carlista (CTC) ha programat una "jornada de record i homenatge". Público ha pogut saber que l'acte té dos objectius: "recordar la mort de Carles VII i vanagloriar "l'Alçament Nacional que va donar origen a la Croada de 1936 en la que tants requetés (integrants d'una organització paramilitar franquista que va participar a la guerra civil) van entregar la seva sang per Déu i per Espanya". L'església sevillana de San Alberto serà escenari d'una missa "per l'etern descans de tots ells".​

La nova llei de Memòria Democràtica

El Congrés va aprovar aquest dijous la llei de memòria democràtica amb el vot a favor del PSOE, Unides Podem, EH Bildu, PNB, PDeCAT i Més País i amb l'abstenció d'ERC, que reclamava un text més ambiciós. JxCat i la CUP hi van votar en contra perquè consideren la norma insuficient. PP, Vox i Cs es van oposar frontalment a la llei. El text declara la il·legalitat del règim franquista i la nul·litat de les resolucions dels seus tribunals, però no modifica la llei d'amnistia de 1977, una de les reivindicacions dels partits independentistes que reclamaven tocar-la per poder investigar i jutjar a Espanya els crims del franquisme. La norma va obtenir 173 vots a favor, 159 en contra i 14 abstencions.