El cap del grup paramilitar rus Wagner, Yevgueni Prigozhin, ha anunciat aquest divendres l'obertura de 58 centres de reclutament a 42 ciutats de Rússia, en un moment en què els seus efectius estan a primera línia en la batalla pel control de Bakhmut a Ucraïna. “S'han obert centres de reclutament per a Wagner a 42 ciutats de la Federació Russa. Hi arriben nous combatents, i ens acompanyaran per defensar el seu país i les seves famílies”, ha indicat Prigozhin, considerat pròxim al president rus, Vladimir Putin. L'empresari ha reconegut que molts dels seus combatents han mort en els enfrontaments a Bakhmut.

Enmig de tensions amb el Ministeri de Defensa de Rússia, Prigozhin s'ha queixat en diverses ocasions que ja no pot reclutar combatents a les presons russes, com havia fet fins ara, a canvi de reduccions de pena. Per això ara ha decidit obrir centres de reclutament. Prigozhin ha fet pública en aquest sentit una llista dels nous centres, la majoria dels quals semblen haver obert a gimnasos i clubs d'arts marcials. Tot i això, no ha especificat quants combatents té previst reclutar a través d'aquests centres ni en quant de temps.

Tot i la fèrria defensa ucraïnesa des que va començar la batalla per Bakhmut l'agost passat, Rússia es disposa ara a fer una gran ofensiva per conquerir la ciutat. Aquesta ja és la batalla més llarga i més sagnant d'aquesta guerra que es va iniciar el febrer del 2022. Tot i que el valor estratègic de Bakhmut és qüestionable, ha adquirit una gran importància simbòlica i tàctica a causa de les enormes pèrdues que s'han produït en els dos bàndols.

Reunió Macron-Sunak

 

Mentrestant, el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, han coincidit aquest divendres en l'objectiu de continuar l'ajuda militar a Ucraïna perquè estigui en la millor situació quan es donin les condicions per a una negociació. "A curt termini, la nostra voluntat és ajudar Ucraïna a resistir", ha afirmat el mandatari francès en una roda de premsa al costat del primer ministre britànic. "La nostra prioritat ara és de caràcter militar" fins que es pugui construir la pau "en el moment que Ucraïna ho decideixi i amb les seves condicions", ha recalcat.

Sunak ha assenyalat que tant ell com Macron coincideixen que "Ucraïna ha de guanyar aquesta guerra" i per això cal facilitar-li els mitjans en formació i equips perquè "tingui la posició més forta possible" de cara al moment que hi hagi negociacions. Així i tot, Macron ha deixat clar que "fem tot el possible perquè aquesta guerra no s'estengui i no es mundialitzi" i ha precisat que se'n busca el final "amb la voluntat de construir una pau duradora i acceptable".

Sunak va anunciar el febrer passat que el Regne Unit formaria pilots ucraïnesos en la conducció d'avions de combat occidentals, encara que no es preveu ara com ara el lliurament d'aparells a la zona en conflicte. I Macron ha dit avui que els dos governs coincideixen a primar "la formació de militars ucraïnesos en segments operatius d'alt valor". El president francès també ha respost les acusacions del Kremlin en el sentit que Occident està darrere de la recent inestabilitat a Geòrgia: "Hi ha una tendència, que no és nova al Kremlin, a considerar que qualsevol contestació ve d'una influència exterior", ha deixat anar.

A la fotografia principal, comandament del grup Wagner a Bakhmut