Les tensions dins del feminisme ja s’han fet notar de valent a escassos minuts que comenci la manifestació d’aquesta tarda en motiu del 8 de març. Un grup de trànsfobes ha boicotejat un acte organitzat pel Ministeri d’Igualtat per al Dia Internacional de la Dona i ha escridassat la màxima responsable del departament, Irene Montero. El motiu de la protesta ha estat la llei trans, aprovada recentment a les Corts espanyoles, i que les activistes conegudes com a ‘TERF’ —Trans-Exclusionary Radical Feminist (en català, feministes radicals transexcloents)— no veuen amb bons ulls.

🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació a Barcelona i totes les mobilitzacions


El feminisme no està dividit, està parasitat”, ha cridat alguna de les assistents en aquest acte, en defensa de Montero i en referència a aquest col·lectiu. Es tracta d’una branca del moviment que, efectivament, difereix força de l’actual feminisme majoritari, el que defensa el Ministeri d’Igualtat. Davant dels crits de les trànsfobes, les organitzadores de l’acte —i la pròpia Irene Montero— les han convidat a participar a la taula rodona en la qual pivotava l’acte. Una de les noies hi ha accedit, i ha començat la seva intervenció preguntant a la ministra “què és una dona?”.

Per a la manifestant, una dona és només aquella persona que neix amb vagina. La jove no ha negat “l’opressió” que pateixen les persones trans, però ha lamentat que la ministra Irene Montero “negui la realitat biològica amb què neixen les dones”. Segons la trànsfoba, a les dones se’ls oprimeix pel “sexe amb què naixem”, i no pel gènere amb el qual s’identifiquen.

 

Montero ha assenyalat que les dones —trans o no— pateixen més violència que els homes, i ha assenyalat que la seva “obligació” com a ministra és respectar els drets humans de les persones, la qual cosa comporta respectar la llibertat sexual dels ciutadans; i dins d’aquests paràmetres entra la possibilitat que algú nascut amb penis se senti dona. “Quan es diu que les dones trans no són dones s’estan vulnerant els drets humans; per això serveix l’educació en igualtat”, ha manifestat Montero. La ministra ha acabat el seu discurs assegurant que “l’amenaça” real que pateixen les dones és la “falta d’educació sexual, el masclisme i el patriarcat”.

Es preveu que aquest dimecres es posi de manifest que allò que realment divideix el moviment feminista no és la decisió d’haver de reformar o no la llei del ‘només sí és sí’. Dins del moviment, els debats que generen més divisió són els posicionaments al voltant de les persones trans i, sobretot, com gestionar la prostitució. Hi ha feministes que aposten per la seva abolició, mentre que hi ha qui aposta per la seva regulació. Aquest 8 de març, per exemple, el PSOE es troba amb un problema: mentre el partit defensa l’abolició, ha sorgit l’escàndol de corrupció amb prostitutes del ‘Tito Berni’.