Un grup de joves catòlics espanyols han estat cantant durant aquest dissabte l'himne franquista del 'Cara al Sol' pels carrers de Lisboa durant la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ). De fet, durant els darrers dies, també s'han pogut veure càntics habituals de la ultradreta espanyola, com ara "Que te vote Txapote"  pels carrers de la capital portuguesa. 

Un eslògan utilitzat per Vox

De fet, es tracta d'eslògans que ha anat utilitzant Vox durant en campanya per desprestigiar l'adversari polític i, fins i tot, s'hi han anat afegit alguns dirigents del Partit Popular. L'objectiu és el de desacreditar el president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez. De fet, fins i tot diverses associacions de víctimes del terrorisme d'ETA han reclamat que es deixi d'utilitzar per respecte als morts. 

La Jornada Mundial de la Joventut es tracta d'un esdeveniment que reuneix milers de joves catòlics de tot el món. De fet, hi assistirà el Papa Francesc i s'espera que fins a 100.000 persones provinents de l'Estat espanyol es desplacin a territori portuguès per formar part d'aquest esdeveniment. 

Un himne falangista

Diversos usuaris al Twitter s'han posat les mans al cap, sobretot per com aquest grup de joves han cantat l'himne franquista pels carrers de Lisboa. "El nacionalcatolicisme espanyol és com una malaltia hereditària: passa de generació en generació", diu l'usuari Pablo MM. Així mateix, en aquesta línia va l'historiador Manel Márquez, qui titlla de "maleïts feixistes" als joves que han cantat el 'Cara al Sol'. Altres usuaris ho titllen com a "virus feixista que han germinat PP i Vox que ja van sense careta", mentre que un altra ironitza dient que "com s'animin, acabaran afusellant el Papa Francesc per roig". 

El 'Cara al Sol' és l'himne de la Falange espanyola de les JONS i va ser encarregat pel seu fundador, José Antonio Primo de Rivera, fill del dictador, Miguel Primo de Rivera, qui va governar l'Estat espanyol entre el 1923 i el 1930. Tot i això, inicialment es titulava Amenecer en Cegama i va ser una de les cançons més escoltades durant mig segle arreu de l'Estat espanyol. 

Per la seva banda “Que te vote Txapote” va néixer en un míting electoral de Pedro Sánchez a Sevilla el passat setembre. Allà, un fotògraf va captar un senyor amb una pancarta amb aquest lema. Així mateix, Txapote és un terrorista que va formar part d'ETA i que va ser condemnat per diversos crims, entre ells l'assassinat de Miguel Ángel Blanco. Txapote representava la línia dura d'ETA que es mostrava en contra d'una treva el 1998.