El sociòleg i professor de la universitat de Berkeley, Ramón Grosfoguel, ha assegurat que "la societat catalana no acceptarà la rendició". També ha considerat que actualment el procés té una falta de lideratges i estratègies, que apunten a objectius diferents.

En una ponència a la Universitat de Barcelona organitzada per l'ANC, Grosfoguel ha fet una crida a aplicar la desobediència civil però ha alertat de la necessitat de tenir "un objectiu concret" i de "saber què es vol". Per al professor, els objectius de la desobediència civil han d’interpel·lar la transversalitat del moviment. "S’ha de mantenir l’esperit de l’1-O i lluitar conjuntament per l’objectiu compartit, sense baralles partidistes estèrils", ha dit.

Aquesta desobediència, diu el ponent, ha de ser dinàmica, intel·ligent, organitzada i noviolenta, per aconseguir per Catalunya "una solució digna". També ha animat la ciutadania a activar-se en funció de les seves habilitats. "Dividim-nos les feines per ser més eficients", ha proposat, sense esperar que "tot ens vingui donat pels partits". 

"Es tracta de continuar la resistència activa, no de reagrupar-se, rendir-se i esperar 15 anys més fins que el moviment sigui més fort". Això arribarà, ha assegurat, si la lluita és no violenta.

Grosfoguel ha manifestat que el cas català té dos esdeveniments que duren per sempre, l’1 i el 3 d’octubre. "Mentrestant, l’Estat espanyol i els partits del règim mantenen institucions que es comporten com en el temps del franquisme i la UE tanca els ulls", ha assenyalat. 

Per confrontar-ho, proposa abandonar les diferències polítiques i formar un front unit d'alliberament. Així es podrà fer front a un estat el president en funcions del qual "no ha estat capaç d'arribar a pactes" en un Estat on "han caigut les caretes". 

"Fins i tot Podem és un defensor del regne. Si es vol exercir la desobediència civil, és imprescindible conèixer el panorama polític. I no ens enganyem. Qualsevol partit que aprovi l'opressió, l'article 155, és un partit d'extrema dreta", ha conclòs -contundent- Grosfoguel.